U Mikladaguru na otoku Kalsoy 1. kolovoza 2014 postavljen je Kip Žene-tuljana (Kópakonan). Kip je dugačak 2,6 metara, težak je 450 kilograma, a izrađen je od bronce i nehrđajućeg čelika.

Legenda o Kopakonani (ženi-tuljan) jedna je od najpoznatijih legendi na Farskim otocima.

‘Smatra se da su tuljani bivša ljudska bića koja su dobrovoljno tražila smrt u oceanu. Jednom godišnje, u trinaestoj noći, bilo im je dopušteno da dođu na zemlju, skinu kožu i zabave se kao ljudska bića, plešući i uživajući.

Mladi poljoprivrednik iz sela Mikladalur na sjevernom otoku Kalsoy, pitajući se je li ta priča istinita, otišao je na plažu trinaestu večer. Promatrao je i vidio kako tuljani pristižu u velikom broju i plivaju prema obali. Popeli su se na plažu, skinuli im kožu i pažljivo ih položili na stijene. Lišeni kože, izgledali su kao normalni ljudi. Mladić je vidio kako lijepa djevojka izlazi iz kože tuljana, dogodilo se da je ostavila kožu u blizini gdje se skrivao. Kad je ples počeo, vratio se i ukrao njenu kožu.
Ples i zabava trajali su cijelu noć, ali čim je sunce počelo da se izdiže iznad horizonta, svi tuljani došli su navući svoje kože i vratiti se u more. Djevojka-tuljan postala je jako uznemirena jer nije mogla pronaći svoju kožu na mjestu gdje ju je ostavila, a onda se pojavio muškarac iz Mikladalura koji ju je držao, ali je odbio vratiti, usprkos njenim očajničkim molbama.
Djevojka-tuljan morala je s njim ići na farmu.
Farmer ju je zavolio i oženio. Tijekom mnogih godina koje su proveli zajedno, ona mu je rodila četvero djece. Seljak je bio vrlo oprezan i pazio je da ona nema pristup svojoj tuljanskoj koži, koju je držao u kovčegu od kojeg je samo on imao ključ koji je uvijek držao na lancu pričvršćenom za pojas.
Jednog dana, dok je pecao sa svojim prijateljima, shvatio je da je kod kuće ostavio ključ, odmah je rekao svojim prijateljima: “Danas ću izgubiti svoju ženu!” – i objasnio im što se dogodilo.
Muškarci su brzo izvukli mreže i veslali natrag na obalu što su brže mogli, ali kad su stigli na farmu, našli su djecu samu … majke više nije bilo. Njihov otac znao je da se neće vratiti jer je ugasila vatru i uklonila sve noževe kako se mladi ne bi ozlijedili nakon što je otišla.
Kad je stigla do obale, obukla je kožu i uskočila u vodu. Pored nje se odmah stvorio veliki tuljan, kojeg je voljela svih tih godina i koji ju je svo to vrijeme čekao.
Kad bi njezina djeca, ona koju je imao s seljakom iz Mikladalura, kasnije došla na plažu, uvijek bi se pojavio tuljan koji bi gledao na obalu. Ljudi su prirodno vjerovali da je to majka djece.
I tako su godine prolazile.
Tada se jednog dana dogodilo da su muškarci iz Mikladalura planirali otići duboko u jednu od špilja uz obalu kako bi lovili tuljane koji su tamo živjeli.
Noć prije nego što su trebali otići, žena-tuljan se u snu pojavila zemaljskom mužu i rekla da ako namjerava loviti tuljane, da se pobrine da ne ubije velikog tuljana koji leži na ulazu u špilju, jer je to bio njen suprug, niti bi trebali dirati dva mladunca duboko u pećini, jer su to bila njena dva mlada sina. Opisala je njihove kože kako bi ih prepoznao.
Međutim, farmer nije poslušao poruku iz snova. Pridružio se ostalima u lovu, a oni su ubili sve tuljane koje su uspjeli uhvatiti.
Kad su stigli kući, ulov se podijelio. Kao dio ulova, farmeru je dodijeljena glava velikog tuljana i prednje i stražnje peraje dvaju mladih tuljana.
Navečer, kad su glava velikog tuljana i udovi mališana bili spremni za večeru, u prostoriji za dimljenje se pojavio veliki vrtlog iz kojeg se pojavila žena-tuljan, ali u obliku zastrašujućeg trola.
Hodala je oko hrane u koritima i izvikivala kletvu: “Napravili ste sebi obrok iz glave moga muža, ruke mog Hareka i noge moga Fredrika! Sada će vam se moj narod i ja osvetiti. Osvetit ćemo se svim ljudima Mikladalura. Neki će umrijeti na moru, a drugi će pasti s planinskih vrhova, sve dok nema toliko mrtvih da ruke mogu vezati obalom Kalsoje! ”
Kad je izgovorila te riječi, nestala je s velikim grmljavinskim praskom i više ju se nije vidjelo.’
No, nažalost, s vremena na vrijeme se događa da se muškarci iz sela Mikladalur utope u moru ili padnu s vrha litice.
Ova se legenda održala jer se praznovjerni mještani boje da broj poginulih još nije dovoljno velik da bi svi mrtvi rukama mogli povezati obalu otoka Kalsoy.

Legendu o ženi-tuljan možete poslušati ovdje.

Putovanja koja će vas možda zanimati: