Geotermalni izvori na Islandu

Island je vulkanski otok na području srednjeg atlantskog zida, a vulkanska baza zemlje doprinosi njegovoj geotermalnoj aktivnosti.

Ova aktivnost ispod Zemljine površine čini Island bogatim vrućim izvorima više od bilo koje druge zemlje na svijetu. Ova inače hladna zemlja ima oko 250 geotermalnih područja koja proizvode 800 vrućih izvora s prosječnom temperaturom vode od oko 75°C.

Čak su i najraniji doseljenici (9.st.) cjenili i koristili ovaj obilni izvor topline – usjevi su sađeni u prirodno grijano tlo za brz rast i ranu žetvu u kratkoj sezoni uzgoja.

Zahvaljujući brojnim vulkanima Islanda, ne morate dugo tražiti da biste naišli na jedan od legendarnih geotermalnih bazena Islanda. Kupanje u parnim vodama je važno iskustvo za posjeta Islandu, stoga ga svakako dodajte na svoj itinerer.

Nekoliko najpopularnijih donosimo u nastavku, ali mnogo ih je raštrkano po otoku pa je još zanimljivije naići na neku manje poznatu.

Plava laguna – 48 km jugozapadno od Reykjavika
Svjetski poznata Plava Laguna nalazi se na vrhu popisa mnogih turističkih posjetitelja, a na samo 40 minuta vožnje od glavnog grada, ovo je odličan i vrlo popularan izbor za jednodnevni izlet. Namažite lice osvježavajućom maskom od silicijevog blata, zgrabite pivo iz bara u bazenu i opustite se u toplim mliječnim plavim vodama.

Tajna Laguna – 98 km istočno od Reykjavika
Skrivena u selu Fludir, Tajna Laguna je odlična stanka na ruti Zlatni krug. Iskoristite prirodne vruće izvore, gdje se vode prirodno zagrijavaju na 38-40˚C, a polarna svjetlost je česta u zimskim mjesecima.

Mývatn prirodne kupke – 105 km istočno od Akureyrija
Uz zapanjujuće plavu vodu i snježne vrhove u pozadini, Mývatn prirodne kupke idilično je odmaralište na udaljenom sjeveru zemlje. Manji i manje posjećeni od Plave Lagune, dobar je izbor za one koji žele pobjeći iz gužve.

Laugarvatn Fontana – 70 km istočno od Reykjavika
Luksuzni spa i wellness centar izgrađen oko prirodnog jezera, Laugarvatn Fontana pogodio je savršenu ravnotežu prirodnog krajolika i modernih sadržaja. Uživajte u prirodnim parnim i mineralnim kupkama koje gledaju na jezero Laugarvatn, a zatim se ohladite kupanjem u hladnim jezerskim vodama ili kušajte lava-kruh pečen geotermalno u restoranu na licu mjesta.

Reykjadalur Topli Izvori – 43 km jugoistočno od Reykjavika
Putovanje do Toplih Izvora Reykjadalura jednako je spektakularno kao i odredište – uzbudljivo pješačenje kroz dolinu Reykjadalur. Nakon trekkinga pored slapova, hrapavih planina i blatnih izvora iz kojih ključa vruča zemlja, nagradite se kupkom u prirodnim vrućim izvorima, autentičnom alternativom komercijalnim bazenima.