Samo 20-ak minuta vožnje od zračne luke, Plava Laguna je jedna od najpopularnijih atrakcija na Islandu; ovaj dugogodišnji spa postigao je takvu popularnost da ulaznice treba rezervirati unaprijed (www.bluelagoon.com).

Crni pijesak i čarobna polja lave okružuju bazen od 5.000 m2, gdje se šest milijuna litara geotermalne morske vode neprekidno obnavlja za održavanje čistoće, kao i da temperatura ostane na ugodnih 37-39 ° C. Luksuzno blato, alge i prirodni minerali osvježavaju kožu posjetitelja, kao i široki spektar kozmetičkih proizvoda i srodnih usluga koje se ovdje nude.

Zašto je voda plava

Geotermalna voda potječe od 2.000 metara ispod površine, gdje se slatkovodna i morska voda spajaju pri ekstremnim temperaturama. Voda ispire siliku i minerale na putu prema površini, a kad voda izađe, temperatura je obično između 37°C i 40°C.

Plava boja od silicijevog sastojka u vodi odražava sunčevu svjetlost. Voda sadrži ukupno tri aktivna sastojka – silicij, alge i minerale. Tijekom ljeta također može biti naznaka zelene boje u vodi. To je rezultat algi, koje se brzo množe kada su izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti.