Regije i gradovi Grenlanda

Postoji mnoštvo prekrasnih gradova i naselja koje možete posjetiti na Grenlandu a ovdje smo naveli one najpopularnije.
Ne može se zanemariti činjenica da su neki gradovi na Grenlandu popularniji od drugih. Grenlandski gradovi imaju različite stvari za ponuditi, posebno kada je u pitanju njihova okolina. Na Grenlandu ne postoji masovni turizam, što ga čini ekskluzivnom destinacijom. No, pravi Grenland doživjet ćete gdje god pođete, a sjajna iskustva u prirodi i susret s lokalnim stanovništvom uvijek su zabavna opcija.

Popularna naselja na Grenlandu

Na Grenlandu postoje 54 naselja. Često je teže doći do naselja nego do grada, a to čini avanturu još većom.

Na nekim našim izletima u planove puta uključen je i posjet jednom ili više naselja. Pogotovo na južnom Grenlandu i u zaljevu Disko relativno je lako pronaći brod koji vozi do naselja. Iz Ilulissata se može posjetiti Ilimanaq i Oqaatsut, dok iz Nuuka možete posjetiti i Kapisillit, a, na južnom Grenlandu, naselja Igaliku i Qassiarsuk nisu daleko od Narsarsuaqa ili Qaqortoqa. Postoje tri naselja s većim zračnim lukama, Kangerlussuaq, Narsarsuaq i Kulusuk. Ovdje slijeću letovi iz Danske i Islanda.

Grenlandski gradovi i njihova danska imena

U prošlom vremenu, mnogi gradovi na Grenlandu također su imali dansko ime. Obično su grenlandska imena izvorna, ali ne uvijek. Često ćete pronaći danska imena u povijesnim spisima, jer su Danci bili oni koji su zapisivali priče. Jedan od najpopularnijih danskih istraživača koji je puno pisao o Grenlandu je Knud Rasmussen.

Danas su ipak grenlandska imena službena imena gradova na Grenlandu. Dolje je popis nekih od bivših danskih imena. Popis je dobro imati pri ruci jer starije karte često imaju samo danska imena. No, postupno, grenlandska imena preuzimaju primat.

Qaanaaq = Thule
Pituffik = Zračna baza Thule
Upernavik = Upernavik
Uummannaq = Umanak
Qeqertarsuaq = Godhavn
Ilulissat = Jakobshavn
Qasigiannguit = Christianshåb
Aasiaat = Egedesminde
Kangaatsiaq = Kangacijak

Kangerlussuaq = Søndre Strømfjord/Sondre Stromfjord
Sisimiut = Holsteinsborg
Maniitsoq = Sukkertoppen
Nuuk = Godthåb
Paamiut = Frederikshåb
Narsaq = Narsak
Qaqortoq = Julianehåb
Tasiilaq = Ammassalik/Angmagssalik
Illoqqortoormiut = Scoresbysund