Kangerlussuaq

Kangerlussuaq (danski: Søndre Strømfjord), je naselje u zapadnom Grenlandu na kraju istoimenog fjorda, blizu Sisimiuta. Grad se nalazi na nadmorskoj visini Arktičkog kruga oko 170 kilometara od zapadne obale, ali samo 30 kilometara od ledene ploče.

Od 1941. do 1992. Kangerlussuaq je bio dom američke vojne baze Blue West-8, koja je kasnije preimenovana u zračnu bazu Sondrestrom. Ovo amerikanizirano ime posuđeno je od danskog naziva fjorda, Søndre Strømfjord. Tijekom Drugog svjetskog rata američka vojna baza bila je ključna za letove između Sjeverne Amerike i Europe. Godine 1960. na Ledenoj kapi postavljene su radarske postaje DYE-2 i DYE-3 u sklopu američkog sustava za upozoravanje zrakoplova DEW Line. Glavna zadaća baze postala je servisirati ih u vezi s korejskim ratom i hladnim ratom. U vrijeme kada je bila najaktivnija, u bazi je bilo stacionirano 1400 vojnika. Godine 1992. zatvorene su DEW postaje na Ice Capu, a Amerikanci su napustili Sondre Stromfjord.

Kangerlussuaq ima najveću zračnu luku na Grenlandu, zračnu luku Kangerlussuaq, s kapacitetom za zrakoplove veličine Boeing 747. Zračna luka je vrlo važna i ima polaske za npr. Kopenhagen. Također možete doći izravno na Grenland preko zračne luke Narsarsuaq u južnom Grenlandu, ali samo s jednim polaskom tjedno. Da biste došli do glavnog grada Nuuka, morate iz Narsarsuaqa ili Kangerlussuaqa ukrcati se domaćim letom, budući da pista u Nuuku ne može primiti veće zrakoplove.

Mala količina oborina i priroda koja štiti od vjetra oko sela uz fjord značili su da odmaralište ima dobru klimu za letenje u inače oštroj arktičkoj klimi s temperaturama ispod -40ºC i samo malo snijega.

Oko Kangerlussuaqa postoji bogat životinjski svijet s mošusnim bikovima, sobovima, arktičkim lisicama, sokolovima, orlovima i gavranima. U Kangerlussuaqu često možete vidjeti vrlo jasno polarnu svjetlost tijekom zimskih mjeseci.

Kangerlussuaq ima, između ostalog, hotel, trgovinu, bazen, vrtić i školu. To i veličanstvena priroda učinili su ga popularnim turističkim odredištem.