Nuuk

U očima Grenlanđana, Nuuk je sa preko 17.500 stanovnika veliki grad. Zapravo, potrebno je nekoliko sati da se prijeđe s jednog kraja Nuuka na drugi, budući da grad raste gotovo svaki dan. Na primjer, predgrađe Nuussuaq bilo bi drugi po veličini grad Grenlanda da je bilo zaseban grad. U Nuussuaqu ćete naći četvrti koje podsjećaju na zdjele slatkiša, jer ima kuća svih boja. Ovdje čak možete pronaći ružičaste i menta zelene domove…

U središtu Nuuka pronaći ćete građevine iz kolonijalnog doba. Staro kolonijalno područje s, između ostalog, Nacionalnim muzejom je dobro održavano i lijepo, a trebali biste prošetati područjem Myggedalen i doživjeti brojne šarene kuće. Ako naletite na kišu ili snježnu mećavu, možete otići u kupovinu u obližnji Nuuk centar, gdje ima (skoro) svega.

Nuuk (stari naziv Godthåb) je 1728. osnovao dansko-norveški misionar Hans Egede čija statua stoji na brežuljku blizu obale iznad katedrale Nuuk u povijesnom dijelu grada zvanom Kolonistička luka.

U podnožju brda na kojem se nalazi statua misionara nailazimo na još jednu, za Grenlanđane važnu statuu, i to skulpturu Majke mora (Sassuma Arnaa). Smještena na rivi, statua za vrijeme oseke tek izviruje iz mora što prirodaje mistici ove neobične statue koja ilustrira inuitsku legendu o Majci mora.