Ilulissat

Grad Ilulissat u zaljevu Disko najpopularniji je i najtraženiji među turistima. Grad je treći po veličini na Grenlandu i ima puno uzbudljivih stvari za ponuditi u obliku prekrasnih hotela, restorana visoke međunarodne klase i atmosfere. Međutim, položaj grada čini ga nečim vrlo posebnim. Naime, ovaj živahan grad nalazi se u Ilulissat Ice Fjordu, prvom mjestu na Grenlandu koje je UNESCO-vo mjesto svjetske baštine.

Puno je napisano o Ilulissatu tijekom godina što je i razumljivo. Područje je naseljeno već 4000 godina zbog jedinstvene mogućnosti ribolova i lova koju stvara impresivni ledeni fjord Ilulissat. Ledeni fjord središnja je točka vašeg boravka u gradu, ali i općeg života ovdje. Fjord ne samo da je nevjerojatno lijep, već se ovdje također možete pronaći i vidjeti širok raspon životinja kao što su ribe, tuljani, ptice i kitovi. I ne zaboravimo na vučne pse!

Sante leda u fjordu vidljive su s gotovo bilo kojeg mjesta u gradu. Dolaze čak od ledenjaka Sermeq Kujalleq. Sermeq Kujalleq najveći je ledenjak na sjevernoj hemisferi i ujedno jedan od najbržih ledenjaka na svijetu. Sa svojom brzinom od 40 m na dan najbrži je grenlandski ledenjak.

U Ilulissatu živi više od 4.500 stanovnika, što ga čini trećim gradom po veličini na Grenlandu. A tu su i vučni psi. Priča se da u Ilulissatu postoji pas koji vuče saonice za svaku osobu – međutim, danas to više nije točno. Ali u tom području još uvijek ima oko 2.500 vučnih pasa.

Ako dobijete priliku posjetiti Ilulissat, veselite se susretu s prijateljskom i gostoljubivom zajednicom, gdje stare tradicije žive rame uz rame s modernim društvom.