Što je Polarna Svjetlost

Polarna Svjetlost rezultat je električno nabijenih čestica sunca koje se sudaraju s plinovitim česticama u Zemljinoj atmosferi, uzrokujući prikaz svijetle, šarene plesne svjetlosti. Može se prikazati u bijeloj, zelenoj, ružičastoj i ljubičastoj boji.

Oblici Aurore

Polarna svjetlost može biti i statična i dinamična tijekom noćnog neba. Tijekom razdoblja minimalnih solarnih bljeskova, polarna svjetlost može proizvesti jednobojnu traku svjetlosti bez puno varijacije boja. Međutim, tijekom razdoblja jakih sunčevih bljeskova svjetlost postaje dinamična te kovitla, pleše i utrkuje se u trakama i stupovima sporadično preko neba. Boje se spajaju i odvajaju od zelenih do crvenih i ljubičastih. Doživljaj je spektakularan iznad svih očekivanja.

Kada i gdje se može vidjeti polarna svjetlost

Gdje – Aurore se mogu vidjeti na polarnim krajevima sjevernog i južnog pola. Međutim, južni pol je u velikoj mjeri nedostupan ljudima, dok je sjeverna polarna regija lako dostupna iz Europe. Najbolje šanse imate ako posjetite Arktički krug od 68. do 74. paralele. Aljaska i dijelovi Kanade također su dobri za gledanje polarne svjetlosti, ali zbog velikih otvorenih prostora tih zemalja, posjet njima se može pretvoriti u pravu logističku ekspediciju. Norveška (Tromsø) i sjeverni dijelovi Skandinavije lako su dostupni i pružaju jedno od najboljih mjesta na svijetu za gledanje Aurore Borealis ili polarne svjetlosti.

Kada – tijekom zimske sezone, zbog malog svjetlosnog onečišćenja i čistog zraka. Aurore se pojavljuju tijekom cijele godine, ali trebamo noć da bismo ju mogli vidjeti jer sunčeva svjetlost tijekom dana nadvladava polarnu svjetlost. Čini se da je Aurora najaktivnija kasno navečer između 22:00 i 01:00 sat, no iznad arktičkog kruga se tijekom polarne zime može vidjeti i u popodnevnim satima.

Sunčev ciklus – sunčeve točke povećavaju se i smanjuju u 11-godišnjem ciklusu. Od prvog zapisa 1749.g. bilo je 22 ciklusa. U razdobljima solarnog maksimuma, aurora se može vidjeti daleko ispod arktičkog kruga, čak do središnje Europe a intenzivna aktivnost polarne svjetlosti može ometati radio, satelitske i GPS signale te ponekad srušiti mrežu. Sunce se okreće oko svoje osi jednom svakih 27 tako da nakon perioda visoke aktivnosti polarne svjetlosti u Sjevernoj Norveškoj, uobičajeno je da nakon 27 dana bude još jedan snažan prikaz aurore kada su sunčane mrlje usmjerene prema Zemlji.

Svjetska klima i Sunce

Vjeruje se da i svjetska klima također podliježe utjecaju solarnih ciklusa. Povijest planeta pokazala je da se topli i hladni ciklusi mogu povezati s razdobljima maksimalnih i minimalnih ciklusa solarne aktivnosti, ali ukupni utjecaj još uvijek nije potpuno razumljiv.

Šanse za vidjeti Auroru – polarnu svjetlost

Tijekom jeseni i zime postoji snažna šansa za doživjeti auroru tijekom večeri. Razdoblja vremenskih sustava visokog tlaka su najbolja jer ona donose čisto hladno nebo, niski mjesec a prednost je i kada nema javne rasvjete. Dobro je pomno pratiti rezultate satelitskih promatračnica Sunca jer je moguće predvidjeti aktivnost polarne svjetlosti sa preciznošću do oko 3 dana. NOAA polarni sateliti prate aktivnost aurora i solarne oluje na Suncu.

Gdje i kada vidjeti Polarnu Svjetlost na Islandu

Zajamčena tama prvi je važan čimbenik. Najbolja sezona za vidjeti Polarnu Svjetlost na Islandu je od rujna do sredine travnja – to su mjeseci u kojima su noći potpuno tamne. Da bi vidjeli sjeverne svjetlosti, nebo mora biti vrlo vedro. To se često podudara s nekom od najhladnijih noći, jer vedro mračno vrijeme na Islandu obično znači da su temperature ispod granice zamrzavanja.

Polarma Svjetlost može se na Islandu vidjeti već u kolovozu, ako imate sreće i ako su vremenski uvjeti povoljni, a mjesec je mali tako da je lakše uočiti ovaj poseban prirodni fenomen.

Moguće je vidjeti Polarnu Svjetlost do travnja iz mnogih mjesta na Islandu i bilo kada između zore i sumraka. Vrlo je posebno gledati Polarnu Svjetlost istodobno s izlaskom sunca.

Posjeta nekom od sela izvan glavnog grada povećati će vjerojatnost da se ‘ulovi’ Polarna Svjetlost.