Tromsø

Najsjeverniji svjetski sveučilišni grad, 350 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, živo je mjesto, okruženo fjordovima i planinama.

Poznat kao glavni grad Arktika ili pak kao ‘Pariz sjevera’, ovaj povijesni grad je okružen snježnom kapom planina, fjordova, i zelenih otoka a idealna je baza za promatranje polarne svjetlosti. Neki od Norveških najspektakularnijih krajolika nalaze se na ovoj visokoj geografskoj širini, a Golfska struja pruža blaže temperature od onih koje posjetitelji mogu očekivati. Putovanje u Tromsø ne dovodi vas na kraj svijeta. Iako se grad nalazi na više od 200 milja sjeverno od Arktičkog kruga, to je dom žive kulturne scene i aktivnog noćnog života. Mnogi posjetitelji dolaze tu samo da vide poznatu Auroru Borealis (Polarnu svjetlost), a iznenade se čega sveg ostalog grad ima za ponuditi.

Polarna Svjetlost u Tromsu zaista je spektakularna, a grad je poznat kao jedan od najboljih mjesta na Zemlji gdje se Aurora može promatrati. Preporuča se otići iz centra grada na mračnije mjesto, ako želite vidjeti ovu jedinstvenu priredbu na najbolji način. Najbolji mjeseci da biste vidjeli Auroru Borealis su listopad, veljača, i ožujak. Polarna svjetlost u Tromsu može se pojaviti u razdoblju između 18:00-1:00 sati, iako nema garancije da će posjetitelji vidjeti ovaj fenomen tijekom posjeta Norveškoj, jer su vrijeme i solarni vjetrovi nepredvidivi pa to mogu spriječiti. Postoje mnoge ture koje su specijalizirane za gledanje Polarne svjetlosti u Tromsu, a često se kombiniraju s drugim aktivnostima kao što su saonice s haskijima, vožnje zapregom sobova ili vožnja motornim sanjkama.

Klima

Unatoč njegovoj lokaciji tako daleko na sjeveru, Tromsø uživa ​​umjereno-oceansku klimu.
Ljetno vrijeme varira od 5 stupnjeva Celzijevih s kišom do 28 Celzijevih stupnjeva s fantastičnim uvjetima za kupanje.
Zima u Tromsu nije osobito hladna. Rekordno niska temperatura u Tromsu bila je -18 Celzijevih stupnjeva, dok je prosječna temperatura u siječnju -4 stupnjeva Celzijusa. Također, tamo je često puno snijega i zima je relativno blaga, što je idealna kombinacija za aktivnosti na otvorenom.

Tromsø je iskustvo ekstremnih godišnjih doba, što može biti atrakcija samo po sebi. Ponoćno sunce može se vidjeti od kraja svibnja do kraja srpnja te je zbunjujuće ali zanimljivo iskustvo za putnike koji nikada nisu bili ovako daleko na sjever. Od kraja studenog do kraja siječnja, mogu se iskusiti polarne noći, a neobično svjetlo i boja neba su upečatljivi. Unatoč tim ekstremnim uvjetima, mještani u gradu su poznati po tome što su vedrog duha i duhoviti, te formiraju temelj zabave i podižu atmosferu u lokalnim restoranima, PUBovima, i mnogim hotelima u Tromsu.

Jedna od atrakcija koja se ne temelji na prirodnim blagodatima je IshavskatedralenArktička katedrala, čijih jedanaest vrhova predstavlja apostole koji su ostali nakon izdaje Isusa. Putovanje u Tromsø obično uključuje posjet ovoj popularnoj atrakciji, koja je najsjevernija katedrala na svijetu. Ova zgrada je u gradu najprepoznatljivija znamenitost.

Također neizostavna je uspinjača (Fjellheisen) koja se uzdiže na 420 metara nadmorske visine, pruža panoramski pogled na okolne planine i plovne puteve. Najsretniji posjetitelji će imati priliku vidjeti Polarnu svjetlost sa žičare.

Arktički akvarij je zanimljiv za obitelji s djecom, a svježa riba iz mora na Arktiku je još jedan užitak putovanja ovako daleko na sjever Norveške.

www.visittromso.no 

• KADA PUTOVATI •

Budući da je ovako visoko na sjeveru, Tromsø je idealno mjesto za doživjeti Arktički život te prirodne fenomene koje južnije nije moguće doživjeti. To su: Polarne noći, Ponoćno sunce i Polarnu svjetlost (Auroru Borealis) koji su upravo ovdje najizražajniji.
U Tromsu, najveća frekvencija polarne svjetlosti je u periodu između 18:00-1:00, a najbolji mjeseci su prosinac, siječanj, veljača i ožujak.

• ŠTO VIDJETI •

Polaria – arktičko iskustvo. Kompleks u kojem je smješten Arktički akvarij, razne izložbe, panoramsko kino te suvenirnica.
Arktička katedrala – sagrađena 1965.godine, najprepoznatljivija je znamenitost u gradu. Iako se radi zapravo samo o lokalnoj crkvi, zbog svog upečatljivog dizajna, dobila je ovaj zvučni naziv.
Fjellheisen žičara – žičara koja vodi do Storsteinen planine, 421 metar iznad razine mora, nudi prekrasan panoramski pogled na grad, okolna brda i plovne putove, a ako imate sreće, i na ponoćno sunce ili polarnu svjetlost. Vožnja košta 170 NOK.
Botanički vrt – najsjeverniji botanički vrt na svijetu, sadrži Arktičko i alpsko bilje, mnogo od njih preosjetljivo na toplinu da bi raslo u bilo kojem drugom botaničkom vrtu.
Tromsø Obiteljski Park Hillesøy, park ptica i životinja
Ølhallen –  najstariji pub u Tromsu, nekada obavezno svratište pomoraca a duh starih vremena se i danas osjeća u atmosferi pub-a. Nekada je vlasnik bila Mack, od 1977 poznata kao najsjevernija pivovara na svijetu. Svakako navratite za posjeta Tromsu.

• KAKO DOPUTOVATI •

Tromso Zračna luka Langnes je samo dva sata leta od glavnog grada Osla. Tu može biti i do deset letova dnevno na ovoj popularnoj ruti. Aerodrom je svega 15 min udaljen od centra grada te je povezan autobusnom linijom 40 i 42, ili Flybussen linijom. Karte su 35 NOK(kupnja unaprijed) ili 50 NOK kod vozača (samo gotovina).
Poznati Hurtigruten brodovi plove iz Bergena, preko Trondheima i Bodøa, u Tromsø.
Vlakom – Tromsø se nalazi sjeverno od skandinavske željezničke mreže, ali se iz stanica u Narviku, Fauskeu i Rovaniemiu može doći autobusom na duge udaljenosti.