Lofotski otoci

Lofotski otoci već dugo inspiriraju putnike svojim stjenovitim obalama. Slikovita ribarska sela, netaknute plaže i pristup mora i planina čine Lofotske Otoke omiljenim odredištem.

Lofoti su arhipelag prema zapadu u oceanu, sjeverno od Arktičkog kruga. Glavni otoci su Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy, Moskenesøy, Værøy i Rost.
Ukupna površina iznosi 1.227 četvornih kilometara. Cestovna udaljenost je oko 170 kilometara od Fiskebøla kod Vesterålena na sjeveru na do Å na jugu, gdje završava E10. Ova cesta je nacionalna turistička ruta. Od Lofotoddena, na južnom kraju Moskenesøya, zračna udaljenost je više od 60 kilometara do Skomværa, najjužnije točke na Lofotima.

Zbog tople Golfske struje, Lofotski otoci imaju puno blažu klimu od ostalih dijelova svijeta na istoj geografskoj širini, kao što su Aljaska i Grenland. Primorske klime u Lofotima čine zime blagima i ljeta relativno svježima.

Lofoti su popularno odredište zbog svoje nevjerojatne prirode, uključujući visoke planine, hrapave obalne crte i bijele pješčane plaže. Lofoti su izvrsno mjesto za morski ribolov a cijela zajednica se nekada temeljila na izlovu bakalara i drugih riba iz mora.

Možete putovati na Lofote automobilom, trajektom, ekspresnim brodom, avionom i autobusom. Hurtigruten se zaustavlja na Svolværu i Stamsundu u Lofotima. Možete putovati na Hurtigrutenu na Lofote iz Bodøa i Tromsa ili bilo koje druge luke u kojoj Hurtigruten svraća. Osim toga tu su i trajekti i ekspresni brodovi između Bodøa i Lofota. Zrakoplovna kompanija Widerøe slijeće na nekoliko zračnih luka a Lofotima, uključujući Svolvær i Leknes. Od zračne luke Harstad/Narvik u Evensu možete putovati autobusom dva puta dnevno kroz Lofote s posljednjom stanicom u Å. Nema željezničke linije na Lofotima, ali možete putovati vlakom iz Osla do Bodøa, a zatim prijeći na Lofote trajektom za Moskenes, Hurtigrutenom ili Express brodom između Bodøa i Svolværa.

www.lofoten.info 

• ŠTO VIDJETI • 
Glavna atrakcija arhipelaga je njegova veličanstvena panorama. Obalom dominiraju visoke planine iscjepkane fjordovima, kao i bijelim pješčanim plažama.
Osim krajolika, ribolovna povijest arhipelaga je vidljiva u nekoliko malih sela diljem obale. Nusfjord i lijep Å su izvrsni primjeri. Lofoti imaju mnogo tradicionalnih ribarskih crvenih kabina izgrađenih na morskoj obali ili na gredama, a čak je moguće i odsjesti u jednoj od njih.
Ljeti se može uživati u ponoćnom suncu. U Leknesu, sunce ostaje iznad horizonta od 26 svibnja – 17 srpnja. Ponoćno sunce je najbolje gledati sa zapadnih plaža, kao što su plaže Utakleiv i Eggum na otoku Vestvågøy.
Zimi sunce ne zalazi od 9 prosinca – 4 siječnja. Arhipelag se nalazi na geografskoj širini dobroj da se može promatrati Polarna svjetlost, ali od kraja travnja do rujna, noći bi mogle biti čak malo previše vedre.
Plaže na Lofotima su također vrlo poznate. Utakleiv je bila rangirana kao broj jedan najromantičnija plaža u Europi od strane britanskih novina The Times, a susjedna Hauklandsstranden je rangirana od strane Norveškog lista Dagbladet kao najbolja plaža u Norveškoj. Eggum (otok Vestvågøy) je izabran za milenijsko mjesto, a 2007 je ovdje napravljen amfiteatar (dizajnirali ga norveški arhitekti Snøhetta, dizajneri knjižnice u Aleksandriji). Nedavno pokrenut Lofotr Vikinški muzej nalazi se u Borgu na otoku Vestvagoyu te nudi obilje živih izložaka na temu Vikinga (očekujte zanatske demonstracije) u vrlo lijepo obnovljenoj kući Vikinškog poglavice, i zaista ga vrijedi posjetiti.