PONOĆNO SUNCE

Ponoćno Sunce je prirodni fenomen koji se pojavljuje u ljetnim mjesecima na geografskim širinama sjeverno i blizu juga Arktičkog kruga, a južno i blizu sjevera Antarktičkog kruga gdje sunce ostaje vidljivo za lokalne ponoći. Uz odgovarajuće vremenske uvjete, sunce je vidljivo kontinuirano 24 sata, uglavnom sjeverno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga. Broj dana godišnje s potencijalnim ponoćnim suncem povećava se što se ide dalje od ekvatora prema polovima.

Arktički krug zamišljena je linija povučena 66,5° sjeverno od ekvatora, što je najjužnija granica područja gdje se ljeti može vidjeti ponoćno sunce. Spomenuta linija obuhvaća šumovite krajeve Norveške s relativno blagom klimom, ali ne i arktičke regije Hudsonova zaljeva u Kanadi i južnom Grenlandu.

Grad Tromsø udaljen je otprilike 350 km sjeverno od Arktičkog kruga i ovdje možete doživjeti i ponoćno sunce i polarnu noć. Od 21. svibnja do 21. srpnja sunce ne zalazi, ali između travnja i sredine kolovoza nema prave tame, već samo produljen sumrak. Suprotno tomu, između 21. studenog i 21. siječnja sunce se nikad ne podiže iznad obzora, iako uvijek postoji sat-dva fantastičnog plavkastog sumraka.

Svalbard je skupina otoka koji su udaljeni samo 1000 km južno od Sjevernog pola. Više od 40.000 ljudi dolazi ovamo svake godine kako bi okusili život na Arktiku. Ponoćno sunce u najvećoj naseobini, Longyearbyenu, moguće je vidjeti od travnja do kolovoza.

Budući da Antarktika nema stalnih stanovnika, jedina populacija koja redovito doživljava ovaj fenomen je ona na Aljasci, Grenlandu, Islandu te u sjevernim dijelovima Kanade, Švedske, Norveške, Finske i krajnjim dijelovima Rusije poput Novaje Zemlje i grada Murmanska. Suprotni fenomen je kada sunce uopće ne izlazi, a zove se polarna noć.

POLARNA SVJETLOST

Aurora Borealis vidljiva je tijekom zime iz Svalbarda i Tromsøa, iako vam to nitko ne može jamčiti. Naime, spomenuti se fenomen događa kad se čestice plazme sa Sunca zadrže u jonosferi iznad zemljine površine, proizvodeći tako nestvarne igre svjetlosti koja leluja poput nebeskih zavjesa. Ovisno o visini i varirajući po intenzitetu i obliku, ova promjenjiva i nestvarna svjetla plešu i pucketaju na noćnom nebu, krećući se u bojama od svijetlozelene do tamnocrvene i izvodeći najljepšu predstavu na svijetu.