Glavni grad Norveške i zvanično najskuplji grad na svijetu prema časopisu The Economist. Ime grada je kovanica vikinških reči i znači “istočna čistina”.

Oslo zauzima luk sjevernog dijela Oslofjorda. Fjord, koji je skoro presječen poluotokom Nesodden nasuprot Osla, leži prema jugu; s druge strane Osla prostiru se Zelena brda i planine. U granicama grada postoji 40 otoka od kojih je najveći Malmøya i 343 jezera, najveće je Maridalsvannet, koji je i najveći izvor pitke vode za zapadni dio Osla. Iako je populacija mala s obzirom na druge europske metropole, zauzima veliki prostor jer gradski prostor nije skučen i podignut u visinu. Unutar grada nalaze se mnogi parkovi i otvoreni prostori, stvarajući prozračno i zeleno ozračje.

Transport

Oslo ima moderan aerodrom sa dvije piste koji se zove Gardermoen i nalazi se 48km od grada. Aerodrom se nalazi na putu E6 koji povezuje Oslo sa ostatkom Norveške do granice sa Rusijom. Aerodorm je sa gradom također povezan brzim vlakom koji polazi sa aerodroma svakih 10 minuta i do grada tiže za oko 20 minuta. Karta košta između 15€ i 25€. Postoje i autobusne linije do grada koje traju oko 45 minuta, a karta košta oko 10€. Aerodrom Gardermoen ima najveći duty free shop u Europi. Cestarina na autoputevima košta 2,5€.

U blizini grada se također nalazi aerodrom Sandefjord. Na ovom aerodromu se nalazi i DC-3 avion iz 30-ih godina u kojem turisti mogu da se provozaju tijekom ljetne sezone. Aerodrom sa Oslom povezuje put E18 i treba oko 70 minuta vožnje da bi se do njega stiglo. Autobus do grada polazi 5 puta dnevno sa aerodroma.

Trajekti sa svakodnevnim polascima povezuju Oslo sa Kilom u Nemačkoj, Kopenhagenom, Fredrikshavnom i Hirthalsom u Danskoj i Nesodenom u Norveškoj. Vlakovi povezuju Oslo sa svim dijelovima Norveške, Švedske i Danske. Norveška željeznica je 2004. godine bila na 3. mestu u Europi po točnosti. Iz Osla polaze vlakovi koji idu u okviru Skandinavskog poluotoka i Danske, dok je za putovanja južno od Kopenhagena potrebno presjedanje u Geteborgu u Švedskoj.

Oslo ima jedinstvene karte za gradski prijevoz koji obuhvaća autobuse, tramvaje, metro, trajekte i vlakove. U gradu ima 5 metro linija koje povezuju centar sa predgrađima. Oslo ima najveći metro u Europi i najveći sistem tramvajskih šina, a u isto vrijeme je najmanji grad na svijetu koji ima metro.
Oslo ima i javnu uslugu iznajmljivanja bicikala. Jedno vozilo može se koristiti 3 sata po iznajmljivanju.

Shopping

Na aerodromu Gardermoen nalazi se najveći duty free shop u Europi.
Najpoznatija komercijalna ulica u gradu je Kapija Karla Johana.
Najpoznatija prodavaonica suvenira je Glasmagazinet iz 1739. godine u kojoj se prodaju suveniri od stakla, porculana i keramike.
Poznati shopping centri su Oslo City i Biporten, oba kod glavne stanice, kao i ekskluzivni Palet koji ima i dio za hranu i glamurozni Aker Brige.

Restorani

Aker Brige je najekskluzivniji dio grada sa najboljim restoranima i najvećim cijenama. Ostali restorani se nalaze u ulici Kapija Karla Johana i njoj paralelnoj ulici Stortingsgaten. Tradicionalni norveški fast food PELSE je kobasica u kruhu od krumpira sa prženim crvenim lukom, kečapom i senfom. Pelse košta oko 1.25€.

Najbolje mjesto za jeftine večere je dio grada koji se zove Torgata u kome se nalaze brojni kineski, vijetnamski, libanonski i ostali internacionalni restorani. Dio grada pod nazivom Grenland se također zove “mali Karači” i u njemu ima puno jeftinih pakistanskih restorana.

Putovanja koja će vas možda zanimati: