Bergen je poznat po Bryggen Hanzeatskom gatu, ribarnicama te okolnim planinama i fjordovima, kao što su Hardangerfjord i Sognefjord .

Bergen je drugi po veličini grad u Norveškoj, popularno polazište za fjordove zapadne Norveške. Grad je poznat po predivnoj prirodi i nudi odlične mogućnosti planinarenja u neposrednoj okolici. Osim što je inspirirao mnoge Norveške bendove i umjetnike, grad je također poznat po svojim kulturnim životom i underground / indie glazbenoj sceni.

Povijest

Osnovan oko 1070 AD, Bergen se brzo razvio u jedan od najvažnijih gradova u Norveškoj. Bio je administrativno središte zemlje u ranim 1200-tima sve do 1299, i jedan od najvećih gradova u Skandinaviji. Bergen je bio jedan od četiri glavna administracijska grada Hanze , koji su međusobno povezivali kontinentalnu Europu sa sjevernim i obalnim dijelovima Norveške, čime je postao središnje mjesto za prodaju bakalara i komercijalno središte u Norveškoj. Bio je najveći grad u Norveškoj do 1830 i ima dugu pomorsku povijest u brodarstvu i financijama. Grad još uvijek ima ostatke iz svog Hanzeatskog doba, od kojih je napoznatija stara luka Bryggen, dio UNESCO-ve svjetske baštine. Bergen je opustošen uslijed niza požara koji su ga zadesili od 1198 pa na dalje, a najnoviji veći požar desio se 1917. To je bio požar koji je uništio većinu zgrada a ostala je tek nekolicina objekata okupljenih oko velikog trga Torgallmenningen te danas čine središnji dio grada.

Bryggen

Bryggen, stari gat u Bergenu, je podsjetnik na važnost grada kao dijela Hanzeatskog saveza i njegovog trgovačkog carstva od 14. do sredine 16. stoljeća. Mnogi požari, posljednji u 1955, opustošili su karakteristične drvene kuće Bryggena. Njegova obnova je tradicionalno slijedila stare obrasce i metode, ostavljajući njegovu glavnu struktura sačuvanu, što je ostatak drevnih drvenih urbanih struktura koje su nekad bile zajedničke u Sjevernoj Europi. U današnje vrijeme oko 62 drvene zgrade čine karakteristični izgled grada.

Geografija

Bergen se nalazi daleko na zapadu Norveške, zaštićen od Sjevernog mora sa samo nekoliko otoka. Nalazi se na 60 stupnjeva geografske širine sjeverno, kao i Oslo, Stockholm, Helsinki , Sankt Peterburg i Anchorage. Grad ima najviše planina u cijeloj Norveškoj. Centar grada je okružen skupinama planina i vrhova poznatim kao sedam gora, i to je definitivno karakteristika koja je dala gradu ime. Geografski uvjeti u gradu su vrlo specifični, te je ograničeni prostor za izgradnju učinio neophodniom da se u 19. stoljeću novi gradski blokovi izgrade na strmim padinama brda Fløyen. Osim gusto naseljenog središta grada, koji je činio cijeli grad prije 1916, Bergen je najmanje gusto naseljen od sva četiri najveća grada u Norveškoj. Većina naselja u vrlo širokim gradskim granicama koncentrirana je u zapadnom dijelu općine. Ostatak općine se sastoji od planina, kao i ponekih farmi i manjih naselja.

www.visitbergen.com 

• KADA PUTOVATI •

Zima je vrijeme za odlično cross-country skijanje blizu Bergena, a tu su i fantastičan staze za spust za one željne akcije.
Ljeti, Bergen je idealno polazište za razgled fjordova zapadne Norveške, a ima i puno mogućnosti za planinarenje na okolnim brdima i planinama.

• ŠTO VIDJETI •

Šetnja lukom Bryggen koja je pod zaštitom UNESCO-a, vratiti će vas 800 do 900 godina natrag u vrijeme i osigurati intimnu sliku Bergena kao srednjovjekovnog grada.
Kraljevsku palaču Håkon
Ukoliko uzmete Fløibanen Uspinjaču iz centra grada na vrh planine Fløien (320 metara nadmorske visine), imat ćete zlatnu priliku vidjeti grad, planine, fjordove i more.
Bergensku ribarnicu – smještenu u srcu grada.
Fantoft Stave Crkvu.
Dom poznatoga skladatelja Edvarda Griega – sa slikovitim vrtom.

• KAKO DOPUTOVATI •

Zrakoplovom iz Osla (cca 50 min).
Vlakom iz Osla (cca 7 sati). Spektakularno putovanje vlakom između Osla i Bergena ne smije se propustiti. Mnogi ljudi smatraju da je vožnja Bergenskom željeznicom (The Flåm Railway) najbolja vožnja vlakom na svijetu.
Trajektom/katamaranom.

• VALJA ZNATI •

Bergen je također okretišna luka za svjetski poznate Hurtigruten kruzere. Polazak iz Bergena je svake noći. Putovanje Bergen – Kirkenes – Bergen traje 11 dana.