Nordijska mitologija vladala je sve dok Norveška nije postala kršćanska oko godine 1000. Danas postoji vjerska sloboda.

Prema nordijskoj mitologiji postojala je velika praznina prije nego je svijet stvoren. U toj praznini pojavio se Midgard. Tamo su ljudi živjeli. U centru Midgarda ležao je Asgard. Tamo su živjeli bogovi. Nordijska mitologija nije bio utemeljen na vjerskim zajednicama. To je imalo više veze s akcijama nego s vjerom. Ljudska bića su obožavala bogove kroz obrede i ponude. Bilo je važno da su bogovi sretni. Postoje navodi da su se prinosile i ljudske žrtve, ali obično su životinje bile žrtvovane.

Bitka Stiklestad

Prijelaz iz društva nordijskih poglavica u kraljevstvo i kršćanstvo se dogodilo oko godine 1000. Bitka Stiklestad u 1030, smatra se prekretnicom. Ovdje je Olav Haraldsson pao – postao je Sveti Olav, Norveški najvažniji svetac. Pokopan je uz rijeku Nidelven u Trondheimu. Glavni oltar u katedrali Nidaros sada stoji točno na mjestu ukopa sv. Olava. Kršćanska Norveška pripadala je rimokatoličkoj crkvi sve do reformacije 1537 godine. Uvedena je zabrana Katoličke crkve, koja nije bila ukinuta sve do 1843.

Vjerske slobode

Norveška danas uživa vjerske slobode, ali evanđeoska luteranska vjera je službena religija. 86% stanovništva su članovi Crkve Norveške, koja je organizirana kao državna crkva. Međutim, možemo vidjeti povećanje raznolikosti u stilu života te vjerske raznolikosti, s tolerancijom i otvorenošću u većem dijelu stanovništva. Islam je primjer. Najveća skandinavska džamija je u Grønland u Oslu.