Velik dio kulture Norveške može se pratiti sve do Vikinga, skupine skandinavskih pomorskih gusara, trgovaca i pionira koji su se naselili u sjevernoj Europi u osmom stoljeću.
To uključuje identifikaciju zemlje sa ruralnom kulturom i seljaštvom, što se može vidjeti u njihovim tradicionalnim nošnjama i narodnoj glazbi kojima se diče i danas.

Bitan dio norveške kulture je Jante Zakon, koji naglašava poniznost, jednakost, poštovanje i jednostavnost. Bogatstvom se ne razmeće, ljudi ne kritiziraju druge, a ravnopravnost je ključna.

Norveška kultura hrane se velikim dijelom sastoji od morskih plodova, no najtipičnija je hrana tanko rezan smeđi sir koji se jede na kruhu.

Norveška je naseljena već mnogo stoljeća, tako da je folklor dobro uspostavljen i igra veliku ulogu u kulturi i baštini. Legende uključuju  trolove, vilenjake, vještice i druga ne-ljudska bića.

Norveške prirodne značajke također su uvelike utjecale na njezin folklor. Na primjer, pričaju se mnoge priče o trolovima i vilenjacima koji žive u šumama. Folklor Norveške također nam govori o božićnoj kozi pod nazivom julebukk.