Otočje Svalbard nalazi se u Arktičkom oceanu, na pola puta između Norveške i Sjevernog pola. Ovdje ćete naći nedirnutu arktičku pustinju.

Svalbardsko otočje (ranije Spitsbergen) smješteno je 355 M sjeverno od norveškog sjevernog rta (Nordkappa). Površina otočnog kopna iznosi 62 050 km², a najveći otoci su Spitsbergen, Sjeveroistočna zemlja, Edge i Barents. U skupinu se ubraja i Medvjeđi otok smješten na pola puta između Svalbarda i Sjevernog rta. Područje Svalbarda gospodarski je značajna zona koja zauzima 50% norveškog priobalja sjeverno od 70º N s velikim prirodnim bogatstvima mora, zalihama ruda, nafte i plina. Morsko razgraničenje u tom akvatoriju dugotrajni je spor između Norveške i nekadašnjeg SSSR-a.

Riječ Svalbard znači “hladna obala”, jer se ondje zimi temperature spuštaju do -40ºC, a jaki sjeverni vjetrovi i ledene sante gotovo potpuno prekidaju promet među otocima. Isprva su ti otoci bili središte kitolova, a kasnije i lova i postavljanja stupica. Nakon 1773.g. služili su kao baza pri istraživanju Sjevernog pola. Međunarodnu važnost su dobili tek početkom 20.st., otkrićem ugljena. Rudarstvom, glavnom djelatnošću na otocima može se baviti samo za ljetnih mjeseci kada broj stanovnika naraste do 3 000. Zbog ekstremnog zimskog vremena pučanstvo je zapravo samo sezonsko; teško bi kome palo na um ostati ondje cijele godine. Ipak, za kratkoga ljetnog razdoblja Sjevernoatlantska struja može podići temperaturu i do 15ºC. Vegetacija se sastoji od lišajeva, mahovina i rijetkih vrlo otpornih cvatućih biljaka. Mnoge ptice selice služe se otocima kao odmorištem za sezonskih letova, a njihovo je promatranje postalo važnom turističkim granom. Tuljani, morževi i kitovi žive ispod obala otočja.

Jan Mayen je otok ispred sjeveroistočne obale Grenlanda, a dobio je ime po nizozemskom moreplovcu iz 17.st. Iznad tmurnoga vulkanskog otoka uzdiže se ugasli vulkan Beereberg koji je 1929.g. anektiran od Norveške i danas se koristi kao radijska i navigacijska točka. Na njemu obitavaju rijetke divlje životinje.

Svalbard je također i dom globalne banke sjemena.Svalbardsko globalno skladište sjemena (engl. Svalbard Global Seed Vault) je projekt Svjetske zaklade za raznolikost usjeva (engl. Global Crop Diversity Trust, GCDT) za dugotrajno skladištenje sjemenja kulturnih biljaka na otoku Svalbardu. Svrha je zaštitu vrsta, sorti raznolikosti biljaka za ratarstvo. Nalazi se na Platåberget (hrv. visoravan-planine) u blizini sela Longyearbyen na norveškim otoku Svalbard. Službeni norveški naziv je globalt sikkerhetshvelv za fro på Svalbard (“globalni trezor sjemenja na otoku Spitsbergen”).