Norveški glavni grad tehnologije je živahan i povijesni sveučilišni grad, te dom poznate Nidarosdomen katedrale. 

Trondheim je treći najveći grad u Norveškoj od naseljenih općina i gradova u zemlji sa stanovništvom od 173.486, iako je četvrti po veličini gradskog područja. To je administrativno središte Sør-Trøndelag županije. Trondheim se nalazi na južnoj obali Trondheimsfjorda na ušću rijeke Nidelva. Gradom dominira Norveško Sveučilište znanosti i tehnologije (NTNU), SINTEF, Sveučilišna bolnica Sv. Olava i druge tehnološki orijentirane institucije. Naselje je osnovano u 997 kao trgovačko mjesto, a bio je glavni grad Norveške tijekom vikinškog doba do 1217.
Od 1152 do 1537, grad je bio sjedište nadbiskupije Nidaros, jer je ostao sjedište biskupije Nidaros i Nidaros katedrale.

Povijest

Trondheim je nazvan Kaupangen (tržnica ili trgovačko mjesto) od strane Vikinškog kralja Olava Tryggvasona u 997. Ubrzo je naziv promijenjen u Nidaros. To je bilo kraljevsko sjedište i glavni grad Norveške do 1217. U kasnom srednjem vijeku, ime je promijenjeno u Trondheim. Riječi ‘Heim’ znači ‘doma’ i riječ ‘Trond’ znači ‘dobro mjesto “, tj.” dobro mjesto za život’, ili ‘dobar dom’.

Grad je pogodilo nekoliko velikih požara. Kako se grad uglavnom sastojao od drvenih zgrada, većina požara izazvala su veliku štetu. Požarom 1651. uništeno je 90 posto svih zgrada unutar granica grada. Požar u 1681. doveo je do obnove gotovo cijelog grada.

Kristiansten tvrđava, građena od 1681 do 1684., nalazi se na brežuljku u istočnom Trondheimu. Ona je odbijala napade Šveđana u 1718, ali je stavljena izvan pogona u 1816 od strane princa Regenta Karla Johana. Otočić Munkholmen je popularna turistička atrakcija i rekreacijsko mjesto. Otočić je služio kao mjesto izvršenja smaknuća, samostan, tvrđava, zatvor, a u Drugom svjetskomg ratu stanica za protuzrakoplovni top.

Geografija

Trondheim je smješten gdje rijeka Nidelva susreće Trondheimsfjord s izvrsno zaklonjenom lukom. Rijeka je u srednjem vijeku bila dovoljno duboka za većinu brodova. Lavina blata i kamenja učinili su ju manje plovnom, a luka je dijelom uništena sredinom 17-og stoljeća.
Najveća uzvisina općine je brdo Storheia, na 565 metara nadmorske visine. Na ljetni solsticij, sunce izlazi u 3:00 i zalazi u 23:40, ali ostaje samo ispod horizonta, nema tame od 20 svibnja – 20 srpnja. Na zimski solsticij, sunce izlazi u 10:00 , ostaje vrlo niska iznad horizonta, i zalazi u 14:30.

www.trondheim.com 

• KADA PUTOVATI •

Želite li, kao i članovi kraljevske Norveške obitelji, ići na Hodočasnički put (Pilgrim Way), naš savjet je da odaberete razdoblje od lipnja do rujna, kako bi se izbjeglo hodanje kroz snježne terene. Najbolji izbor je da se hoda u srpnju, kada su dani dugi, kratki i noći vrijeme u svom najboljem izdanju.

• ŠTO VIDJETI •

Nidaros Katedralu u Trondheimu koja je nacionalno svetište Norveške, izgrađena preko groba sv. Olava. Rad je započeo 1070., ali najstariji dijelovi datiraju od sredine 12. stoljeća. 1869.g. je počela opsežna restauracija, a stoljeće kasnije Nidarosdomen katedrali ponovno je vraćen ​prvobitni sjaj.
Nadbiskupsku palaču
Kristiansten tvrđavu – to je kula iznad centra Trondheima, te je jedno od najpopularnijih rekreacijskih područja u gradu. Tvrđava je dovršena u 1684 i nikad nije vidjela aktivne bitke, iako je tijekom pokušaja opsade Trondheima od strane generala Armfeldta u 1718, samo postojanje tvrđave bilo dovoljno da bi Šveđani odustali od napada.
Molove – najstariji od molova uz rijeku Nidelvu datiraju još iz 18. stoljeća. Molovi podsjećaju na važnost Trondheima kao trgovačkog grada.
Ringve muzej – to je jedini norveški muzej specijaliziran za glazbene instrumente iz cijelog svijeta.
Rockheim – norveški muzej za pop i rock
Stiftsgården – kraljevska rezidencija, jedna od najvećih drvenih građevina u nordijskim zemljama
Sverresborg – Trøndelag Folk Museum

• KAKO DOPUTOVATI •

Zrakoplovom – glavna međunarodna zračna luka nalazi se više od 30 kilometara od centra grada. Osim čestih odlazaka i dolazaka domaćih s airlines SAS , Norveški a Wideroe , Trondheim Airport Værnes također ima direktne letove iz Stockholma, Kopenhagena, Amsterdama, London (Stansted), Praga, Murcie, Alicantea, Dubrovnika, Rige i Salzburga.
Vlakom – norveška nacionalna željeznica ima vlakove koji kreću iz Bodø na sjeveru do Kristiansanda na jugu. “Nabotåget” odlazi dva puta dnevno od Östersunda u Švedskoj prema Trondheimu.
Brodom – ako želite putovati morem, možete iskusiti jedno od “najljepših svjetskih putovanja” na brodu Hurtigruten. Brod ide uz obalu od Bergena na jugu do Kirkenesa na sjeveru, i nudi nevjerojatnu priliku da doživite Norvešku obale sa mora. Bilo da želite putovati ljeti ili zimi, i na sjeveru i jugu brodovi polaze iz Trondheima svaki dan tijekom cijele godine.
Kystekspressen – obalni Express je katamaran koji vas vodi od Kristiansund do Trondheim tri puta na dan.

• VALJA ZNATI •

Trondheim je prvi grad u svijetu koji ima biciklistički lift koji se naziva ‘trampe’ . Dizajniran i postavljen 1992, lift je još uvijek itekako u uporabi.