Norveška bi lako mogla biti najbolja zemlja na svijetu – svakako je jedan od naših favorita. Čini se da ima sve sastojke za to. Ne samo da je to prekrasna zemlja puna zapanjujućih divljih životinja, prirode i sjevernih svjetala, nego i dom jednog od najnaprednijih i otvorenijih društava na svijetu.

Neke od zanimljivosti koje su nas se dojmile:

1. Norveški Roald Amundsen bio je prva osoba koja je došla do Južnog pola na Antarktiku. Amundsen i četiri pratioca stigli su do Južnog pola 14. prosinca 1911. godine.

2. Norveška je na ljestvici indeksa ljudskog razvoja UN-a bila na prvom mjestu 9 od 11 puta od 2001. do 2011. godine. Ostale dvije godine (2007. i 2008.) bila je na drugom mjestu nakon Islanda.

3. Hornindalsvatnet u Norveškoj je najdublje jezero Europe. Dostiže maksimalnu dubinu od 514m.

4. Roald Amundsen je također bio prvi koji je osvojio Sjeverozapadni prolaz isključivo brodom. S posadom od šestero, Amundsen je plovio tri godine od 1903. do 1906. godine. Amundsenovi brodovi koji su ga služili na ekspedicijama, Fram i Gjøa, mogu se vidjeti u Fram muzeju u Oslu.

5. Norveška je rodno mjesto skijanja, koje je prethodilo sportu u Švicarskoj i Austriji. Riječ ‘ski’ je norveška riječ, skīth, što znači ‘komad drveta’.

6. Kampiranje ’na divlje’ u Norveškoj je pohranjeno u Allemannsretten (pravo na slobodno kretanje). Tradicionalno pravo pristupa je zadržano od davnih vremena i, od 1957., također je dio Zakona o rekreaciji na otvorenom.

7. Smatra se da Norveška posjeduje najveći svjetski fond za suverenu imovinu, procjenjujući da će biti vrijedan milijardu dolara do 2020. godine. To je sedmi najveći svjetski izvoznik nafte i odupro je iskušenju da razbije bogatstvo, odabirući da uloži višak bogatstva u svoj naftni fond.

8. Potiče se norveške muškarce da se brinu o svojoj djeci, a za njih je rezervirano 10-tjedni porodiljni dopust tako da 90% očeva u Norveškoj uzima najmanje 12 tjedana dopusta, poznatog kao pappapermisjon.

9. Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se u Oslu godišnje od 1901. godine. To je jedna od pet Nobelovih nagrada, a ostale nagrade su za akademske uspjehe u kemiji, fizici, medicini i književnosti.

10. Oko 98-99% Norveške električne energije dolazi iz hidroelektrana. Godine 1991. bila je jedna od prvih zemalja koja je usvojila porez na ugljik u pokušaju usporavanja globalnog zatopljenja.

11. Norveška obala je ogromna (25.148 km). Ako uključite njene otoke, ona zauzima nevjerojatnih 58.133 km. To je najduža obala u Europi (izuzev Rusije) i osma najduža na svijetu.