Nordkap, slikovito mjesto susreta mora i kopna, usred arktičke prirode…

Naziv Nordkap dolazi iz engleskog North Cape ili Sjeverni rt, a odnosi se na rt smješten na sjevernom dijelu Norveške. Stari norveški naziv rta je bio Knyskanes, a općina kojoj je on pripadao nazivala se Kjelvik po istoimenom ribarskom naselju. Godine 1944. Nijemci su ga u potpunosti razrušili te ga se nikad nije obnovilo. Kao posljedica toga događaja, godine 1950. čitava općina promijenila je naziv u Nordkap po istoimenom rtu. Osim što je poznat po tome što ga se često navodi kao najsjeverniji europski rt, radi se o prostoru iznimne prirodne ljepote koji je posljednjih desetljeća postao prava turistička atrakcija te jedna od najpoznatijih lokacija za promatranje ponoćnog sunca. Nordkap je ustvari klif visok 307 m kojega godišnje posjeti gotovo 200.000 stranih i domaćih gostiju.

Kod definicije najistaknutijih sjevernih, južnih, istočnih ili zapadnih točaka pojedinih kontinenata može se uzeti u obzir kopnena ili otočna točka. Zanimljivo je da se Nordkap u nekim izvorima čak navodi kao najsjevernija kopnena točka što je pogrešno stoga što se on ne nalazi na kopnu već je smješten na otoku Magerøya. Uz to, na istom otoku svega kilometar i pol sjevernije od “najsjevernijeg” europskog rta nalazi se rt Knivskjellodden (71° 11′ 09” N), manje poznat i manje spominjan u literaturi. Najsjevernija kopnena točka Europe ustvari je Kinnarodden (71° 08′ 02” N) na norveškom poluotoku Nordkinnhalvøya.

Kulturna baština

Osim arktičke prirode i spektakularnih krajolika, područje Nordkapa nudi i neke kulturne atrakcije. Tu je crkva i umjetnička galerija na otoku, kao i Nordkap muzej i Turistička zajednica. Honningsvag, glavni grad na otoku Mageroya, također vrijedi posjetiti, pogotovo ako želite doći u dodir s lokalnom Sami kulturom, koja je veliki primjer sklada između čovjeka i prirode.

Klima

Klima na Nordkapu je arktička, pa uvijek treba ponijeti toplu odjeću. Ljeta na Nordkapu imaju prosječne mjesečne temperature su nešto iznad deset stupnjeva, ali niti zime sa svojim temperaturama ispod nule nisu toliko hladne. Nordkap je pokriven snijegom veći dio godine, uz najbolje vrijeme za posjetu na raspolaganju između lipnja i kolovoza. Tijekom ovog razdoblja također možete uživati ​​u ponoćnom suncu, (period kada sunce ostaje iznad horizonta 24 sata).

www.nordkapp.no 

• ŠTO VIDJETI • 

Kirkeporten (Crkvena vrata), (minuta hoda od E69) – litica s rupom u sredini, gdje se može uživati u pogledu na Nordkap Nordkapphallen 1 svibnja – 17 svibnja: 11:00-3:00, 18 svibnja – 31 kolovoza: 11:00-01:00. Velika dvorana isklesana u platou, odakle se može uživati u pogledu​​. Odrasli: NOK 235, učenici: NOK 150, djeca: NOK 80.Nordkappmuseet, (u luci, kod Rica Honningsvag hotela), 1. lipnja-15 kolovoz: pon-sub: 10:00-7:00, ned:12 – 19:00 sati-, 16 kolovoz – 31. svibnja: pon-pet: podne-16:00. opisani aspekti ribarskog i svakodnevnog života, na dalekom sjeveru. Odrasli: NOK 50, djeca: NOK 10.

• KAKO DOPUTOVATI •

Najbliže selo je Honningsvag. Odavde možete uzeti autobus ili voziti svoj ​​automobil ili prikolicu. Nordkapp Tunel košta NOK 145 za svaki prolaz za normalan auto. Ukoliko putujete na Nordkap cestom, trebate voziti kroz duboki podmorski tunel u koji se može ući samo nakon plaćanja naknade tunela. Najam automobila u blizini Nordkapa je najbolji u zračnim lukama Tromso (Norveška) i Ivalo (Finska).
U razdoblju od 1. studenog do 30. travnja, cesta je zatvorena za osobne automobile, a vi se morate pridružiti svakodnevno autobusom iz Honningsvaga. Preporučljivo je kupiti ulaznicu jedan dan unaprijed.