Malo je poznato od najranijim ljudskim naseljima u Finskoj. Kad su se ledenjaci povukli na kraju posljednjeg ledenog doba, prvi stalni stanovnici onoga što je sada Finska vjerojatno su počeli dolaziti prije oko 10.000 do 12.000 godina. Oko tog vremena formirano je Baltičko more – poplavljeno je ono što je bilo veliko slatkovodno jezero. Do današnjih dana, to je jedno od najmanje slanih mora.

No Finska je gotovo sigurno naseljena davno prije tog razdoblja. Nedavni nalazi radnog alata od kremena u pećini kod Kristinestada sugeriraju sporadičnu ljudsku prisutnost još prije 100.000 godina, između dva ledena doba.

Prvi doseljenici u Finskoj dolazi iz Rusije i današnje Estonije. Ti ljudi lovili su losove i dabrove pomoću kamenog oruđa i oružja te se postupno proširiti u cijeloj regiji. Pronađena su cijela mjesta u južnoj Finskoj koja datiraju iz osmog tisućljeća prije Krista.

Keramika se pojavljuje u arheološkim zapisima u kasnom šestom tisućljeću prije Krista, obilježava početak mlađeg kamenog doba, ili neolitiku. Otkriće keramike olakšava identifikaciju široke skupine ljudi, i jasno je da je nova skupina stigla u južnu Finsku otprilike 3000. godine prije Krista. Od ove točke na dalje, možemo vidjeti razvoj finsko-ugarskih kultura. Središnja/ sjeverna kultura, koja je imala najmanje kulturnih kontakata s pridošlicama, označeni su kao proto-Sámi.

Brončano doba, iz oko 1700 godine prije Krista do 600 prije Krista, karakterizirano je snažnim trgovinskim kontaktima između južne Finske i drugih skupina oko Baltičkog mora, te korištenje suhozida za grobove.