Kultura i običaji

Kultura i običaji Finaca

Prema uobičajenim vjerovanjima i anketama, Finci su među najljubaznijim narodom u Europi, iako ih se može okarakterizirati i kao malo introvertiranima. Finci su vrlo aktivni ljudi, kako u proizvodnji tako i u potrošnji svega što njihova zemlja ima za ponuditi.
Poznati su kao vrlo aktivni čitači. To objašnjava činjenicu da imaju mnoge knjižnice, dobro opskrbljene sa stranim i lokalnim knjigama i časopisima. Finci su obično škrti na riječima, a ne pridaju puno važnosti časkanju. Verbalna obećanja obično se uzimaju vrlo ozbiljno, a ne bi se trebali šaliti kada fincu govorite nešto važno. Ovo proizlazi iz vrlo stare finske kulture i Finskog odgoja.

Jezik

Dva su službena jezika: finski, materinji jezik 91,6% pučanstva i švedski, prvi jezik 5,5% pučanstva. Manjina u Laponiji govori jedan od tri jezika Sámi, dok karelski dijalekti još uvijek opstaju u istočnom dijelu zemlje. Engleski se podučava kao prvi strani jezik

Religija

83% luteranci, 1% finski pravoslavci; također su prisutni i baptisti, metodisti, Slobodna crkva, rimo-katolici, židovi i muslimani

Društvena pravila ponašanja 

Rukovanje je uobičajeno. Od gosta se očekuje da počne piti tek kad domaćin ili domaćica nazdravi s kippis ili skol (živjeli). Ležerna odjeća je uobičajena. Finci se ponekad mogu činiti pomalo rezerviranima te se posjetitelji ne trebaju zabrinuti ukoliko u prvih pola sata izostane neobavezno čavrljanje. Cipele se uglavnom skidaju prilikom kućnog posjeta.

Valuta 

Euro (EUR; simbol €) = 100 centa. Valja naglasiti da kovanica od 1 i 2 centa, koje vrijede u drugim zemljama EU, ne koriste se u Finskoj.