Šveđanima je Finska bila prirodni smjer širenja, na istočni obećavajući put prema Rusiji i Crnom moru. Švedsko poglavlje Finske povijesti počinje 1155, kada je biskup Henry, Englez, stigao u Kalanti po zapovijedi švedskog kralja. Agresivna razdoblja kolonizacije i pokrštavanja su uslijedila, a biskup Henry je ubijen od strane nezadovoljnih lokalnih seljaka, Lallia. U vrijeme dolaska Šveđana, stanovništvo Finske je procijenjeno je na 50.000.

Švedski križari naselili su Finske utvrde kako bi odbili ruske napade i zaštitili svoje napore kristijanizacije od pravoslavnih utjecaja. Švedsko naseljavanje počelo je ozbiljno u 1249 kada je Birger Jarl osnovao utvrdu u Tavastii i na sjevernoj obali zaljeva Finska.

Trebalo je više od 200 godina da definiraju granicu između Švedske i Novgoroda ( Rusija ). U 1323 je prva takva granica nacrtana na konferenciji u Nöteborgu (finski: Pähkinäsaari) na jezeru Ladoga. Švedska je stekla kontrolu nad jugozapadom Finske, velik dio sjeverozapadne obale i, na istoku, strateški grad Vyborg (Finski: Viipuri), sa svojim veličanstvenim dvorcem. Sizerenstvo je osnovano preko Karelie od Novgoroda, i to je bilo pod kontrolom iz dvorca u Käkisalmi (ruski: Priodzorsk) koji je osnovan u 13. stoljeću. Novgorod je proširio Rusku pravoslavnu vjeru u regiji Karelia, koja je pala pod utjecaj bizantske kulture.

Da bi privukli Švedske naseljenike na nepoznato zemljište, postojao je niz poticaja kao što su davanje velike površine zemljišta i porezne olakšice. Te privilegije dobili su mnogi vojnici Švedske kraljevske vojske.

U 1527 kralj Gustav Vasa od Švedske donio je luteransku vjeru i zaplijenio većinu imovine Katoličke crkve. Finska je imala svoje pristaše reformacije: Mikael Agricola, rođen u Perna (finski: Pernaja) u 1510, studirao s Martinom Lutherom u Njemačkoj, i vratio se u Finsku 1539 da prevede dijelove Biblije na Finski. Bio je i prva osoba koja je pravilno zabilježila tradiciju i religiozne obrede etničkih Finaca. Konzervativni Agricola uveo je u finskoj reformacije. Većina fresaka u srednjovjekovnim crkvama bilo je okrečeno (ponovno ih se otkrilo oko 400 godina kasnije u relativno dobrom stanju).

Švedska nije bio zadovoljna svojim udjelom vlasti na istoku. U 1546 kralj Gustav Vasa osnovao je Ekenäs (finski: Tammisaari) te u 1550, Helsinki. Koristeći svoje Finske subjekte kao agente za proširenje, Gustav Vasa im je rekao da trpe “suze i znoj” kao pioniri u Savu i Kainuu, području izvan onih navedenih u dogovorima s Rusijom. Uznemireni, Rusi su pokušali izbaciti uljeza van. Krvavi rat bjesnio Kainuuom između 1574 i 1584, a većina novih naselja je uništeno u požaru.