Finsku, tihu sestru nordijskih zemalja, odlikuje netaknuta priroda radi koje ju svakako valja posjetiti.

Na jugu, kulturalne razlike odražavaju njenu turbulentnu povijest. Slikoviti drveni gradići švedskog govornog područja na zapadnoj obali i pravoslavne crkve s lukovičastim kupolama u Kareliji na istoku svjedoče o finskoj često ponavljajućoj ulozi užeta kojeg je povlačila Švedska s jedne strane i Rusija s druge. Između tih dviju država stajali su Finci, čestit i topao narod s uzvišenom nezavisnom crtom. Čak se i urbani tehnokrati vole vratiti korjenima i uz kolibu uz jezero cijepati drva ili brati gljive.

U Laponiji na krajnjem sjeveru narod Sámi još uvijek čuvaju stada sobova u prostranstvima rijetko naseljene divljine. Finska je jedna od tehnoliški najnaprednijih zemalja u svijetu. Također je poznata i po svom dizajnu i arhitekturi, osobito snažnom u Helsinkiju, čistom, modernom i užurbanom gradu, s jakom tradicijom umjetničkih i glazbenih inovacija te prelijepe obale i luke.

Finsku je odredila njena klima i Finci nastoje maksimalno iskoristiti kratka ali intenzivna ljeta. Tada život zemlje „eksplodira“ nizom festivala i slavlja, od savonlinske prestižne operne ekstravagance do ironičnog humoura svjetskog prvenstva Zračne gitare.

Fascinantne šume i jezera pokrivaju gotovo 80% zemlje što ju čini, zajedno s izvrsnom mrežom nacionalnih parkova, primamljivom destinacijom za ljubitelje prirode. Trekking i vožnja kanuom su glavne aktivnosti, dok su po zimi popularni skijanje diljem zemlje, ribanje na ledu, vožnja motornim saonicama ili safari na saonicama koje vuku haskiji ili sobovi. A tu je i tradicionalna sauna na kraju dana.