Četiri godišnja doba, Ponoćno Sunce i Polarna svjetlost)

Finska je puna zanimljivih kontrasta, kao što su četiri godišnja doba, ponoćno sunce i razdoblje tame, urbano i ruralno, Istok i Zapad… Vjerojatno ne znate pravo značenje “Četiri godišnja doba”, osim ako ste boravili tijekom cijele godine u Finskoj. Uistinu je zadivljujuće koliko jedinstvena i egzotična svaka sezone može biti. Četiri puta godišnje, priroda mijenja uniformu u potpunosti – boja, svjetla, temperature, zvukovi i mirisi. Sve promjene u načinu na koji se ne događa nigdje drugdje. Mala zemlja koja ima prilično veliki stupanj raznolikosti. U Finskoj sva četiri godišnja doba imaju svoje osobnosti u različitim dijelovima zemlje, pogotovo u Laponiji, gdje ljeto traje manje od 2,5 mjeseci.

Maksimalne i minimalne temperature u siječnju variraju između -3 ° C i -30 ° C.

Tu je i vrijeme zimi kada sunce ne izlazi skoro četiri tjedna. Kao suprotnost, sunce ne zalazi 73 dana u ljetnim mjesecima.

Ljeta su topla s relativno blagim proljećem i jeseni. Zime, koje traju od studenog do sredine ožujka, vrlo su hladne. Na sjeveru, snježni pokrivač traje od sredine listopada do sredine svibnja, ali kratkim arktičkim ljetima sunce ne zalazi. Oborine su prisutne kroz cijelu godinu sa snijegom po zimi, ali niska vlažnost često stvara osjećaj veće topline nego što temperature doista pokazuju (čak u Laponiji temperature mogu doseći preko 30°C). Tokom lipnja i srpnja komarci su najveća napast, osobito na sjeveru zemlje, pa se preporuča korištenje sredstva za odbijanje insekata.

Preporučeno odijevanje 

Lagana do srednje topla odjeća u toplijim mjesecima. Srednje topla do debela odjeća zimi, dok je na arktičkom sjeveru nužna vrlo topla odjeća. Odjeća za kišu nužna tokom cijele godine. Za vrijeme sezone komaraca u Laponiji dobro će doći i mrežasti veo.