Što je ARKTIČKI KRUG (NAPAPIIRI)?

Arktički krug je nevidljiva kružnica geografske širine na površini Zemlje, obilježavajući južnu granicu na području gdje sunce ne izlazi na zimski solsticij (polarna noć) i ne zalazi na ljetni solsticij (ponoćno sunce). To se nalazi oko 1.650 kilometara od Sjevernog pola.

Arktički krug (66°32’35”) prelazi preko glavne piste službene zračne luke Djeda Mraza u Rovaniemiu preko koje ćete doći do Sela Djeda Mraza. Karakteristično za Arktičku regiju iznad Arktičkog kruga su noći bez mraka (Ponoćno sunce) u ljeto i sumrak u zimskim mjesecima. Kontrastno, u zimi Sunce ne izlazi iznad horizonta cijeli dan (Polarni dan). Postoje tisuće različitih načina kako prijeći Arktički Krug u prirodi na raznim safari izletima, ili se pak može prijeći linije u selu Djeda Mraza za što se dobije i potvrda tog postignuća u Kući Poklona.

Legenda o prelasku Arktičkog kruga

Legenda kaže da osoba koja prijeđe preko Arktičkog kruga tijekom ljeta i za vrijeme punog mjeseca sa zečjom šapom u džepu i djetelinom u ruci, i kaže ispravnu čaroliju, će na kratko vrijeme dobiti snagu vuka, oči kao u snježne sove i brzinu soba. Pobrinite se da prijeđete Arktički krug u pravo vrijeme. No, čekajte malo, kako se može vidjeti pun mjesec tijekom ljetne noći, ako sunce sja cijelo vrijeme? To je vjerojatno najbolje pitati Djeda Mraza… U Laponiji za Ivanja sunce sja danju i noću, a što se dalje na sjever ide, sunce dulje sja. Ovaj fenomen se događa zahvaljujući Zemljinoj osi koja je nagnuta u odnosu na svoju orbitu oko Sunca. Noć bez mraka (Polarnu noć) najbolje je iskusiti u regiji sjevernog Arktičkog kruga i to ne samo u Finskoj, već na primjer i u Švedskoj, Norveškoj, Rusiji, Kanadi i Aljasci.