Finska kuhinja uvjetovana je klimom i položajem Finske između Švedske i Rusije. Glavno jelo je riba (losos, smuđ, haringa, grgeč, pastrva) i vrlo je ukusna bilo svježa ili dimljena/marinirana s crnim raženim kruhom u prilogu. Tipična mesna jela uključuju mesne okruglice; meso od soba i losa također se konzumira. Ljeti je kuhinja bogata, budući da zemlja rađa bogatstvo plodova: rajčice, kopar, različite divlje gljive i fantastično mnoštvo divljih bobica daju svježu boju i teksturu finskom tanjuru.

U kahvila (cafeteriji) možete naći snack – u Finskoj ih ima mnogo, jer Finci piju više kave nego bilo gdje u svijetu. Ravintola znači restoran, koji nudi domaću kuhinju, internacionalna jela ili novu finsku kuhinju, s usavršenim gurmanskim tvorevinama koje se temelje na tradicionalnim sastojcima, kao npr. carpaccio od sobovine s dudom.

Finski lanci restorana su uobičajeni ali nisu naročiti. Lounasravintola poslužuje buffet u vrijeme ručka – glavni dnevni obrok, dok je grilli kiosk koji poslužuje kobasice i pržene krumpiriće.

Dobro je znati: usluga konobara je uobičajena iako ima i mnogo snack barova na bazi bife usluge. Barovi i kafeterije mogu imati uslugu za stolom i/ili pultom i u ponudi nude internacionalno poznata pića. Sav alkohol se poslužuje do pola sata prije zatvaranja restorana.

Nacionalni specijaliteti:

• Pulla (slatko, aromatizirano pecivo tradicionalno posluženo s kavom).
• Poronkäristys (pirjana sobovina koju tradicionalno jedu Sámi).
• Lakka (hilla) (arktički dud, s kremastom strukturom kiselkastog okusa).
• Kalakukko (debeli raženi kruh punjen sitnom jezerskom ribom, specijalitet Kuopia).
• Karjalanpiirakka (ukusno tijesto od raženog brašna punjeno pudingom od riže, a jede se s putrom od jaja).

Nacionalna pića:

• Koskenkorva (piće tipa vodke. Često se dodaju slani sladići te se dobije salmiakkikossu).
• likeri od bobica – mesimarja (arktička kupina), lakka (dud) i polar (brusnica).
• Finsko pivo je visoke kvalitete i stupnjevano je prema postotku alkohola.

Legalna dobna granica za alkohol: 18 godina; 20 za sva pića koja imaju više od 20% alkohola.

Napojnice: uključene su u cijenu usluge u hotelima i restoranima (14-15%). Napojnica za vratara uglavnom se naplaćuje u obliku obavezne cijene za korištenje garderobe.