Finska nije jeftina zemlja za kupovanje, ali je kvaliteta proizvoda vrlo visoka. Ako nešto izgleda jeftino, vjerojatno je iz masovne proizvodnje. Finski dizajnerski studiji svjetski su poznati, a najveći imaju outlet dućane u Helsinkiju, uključujući Artek, koji je usredotočen na klasičan dizajn Alvara Aalta, te Skanno, koji nudi avangardnije oblike. Keramika Arabia i staklo Iitala također su svjetski poznati, kao i vedar i šareni tekstil Marimekko. Stockmann je velika tradicionalna robna kuća koja nudi finske suvenire i proizvode finskog obrta. U svim finskim gradovima, kauppahalli (natkrivena tržnica) je odlično mjesto za kušanje i kupovanje lokalne hrane; ljeti se proširi van u kauppatori (tržišni trg).

Finske rukotvorine vrlo su dopadljiv proizvod, kao npr. rukom izrezbareni drveni umjetnine, rukom tkani ryijy pokrivači, nakit i noževi Sámi, i predmeti napravljeni od sobovskih rogova. Potražite etiketu Duodji – ona označava da je predmet proizveden u autentičnoj laponijskoj obrtnoj radionici. Rukom pletene veste izvrsne su kvalitete, ali treba pripaziti na mnoštvo masovno proizvedenih kopija.

Duty-free: Svatko tko ima stalno boravište izvan EU može zatražiti povrat od 12-16% na robu koja košta više od 40 € prilikom odlaska iz EU. Trgovci (potražite oznaku ‘Tax Free for Tourists’) će vam dati ček koji se može isplatiti na aerodromima, lukama ili glavnim graničnim prijelazima.

Radno vrijeme trgovina: pon-pet 09:00-18:00, sub 09:00-15:00. Mnoge robne kuće su također otvorene 09:00-21:00 u toku tjedna i sub 09:00-18:00; neke rade i nedjeljom.