Jezero Inari, najveće jezero u sjevernoj Finskoj, nalazi se u blizini ruske granice. Na nadmorskoj visini od 119 m​​, oko 80 km dugo i 40 km široko u svojoj najdaljoj točki, jezero ima površinu od 1.102 četvornih kilometara, te je oko 61 m duboko. 

Romatično Inari jezero se nalazi između borovih i smrekovih šuma Laponije.

Oko 3000 otoka nalazi se u jezeru, koje je često, sve do lipnja, prekriveno ledenim slojem. A nakon što ljetno sunce otopi led, ljubitelji klizanja na ledu svoje klizaljke zamijene za ljetnju odjeću te kupaćim gaćicama i bikinijima.

U sredini jezera leži jedno brdo na kojemu se nalazi restoran. Na njemu se nalazi i vidikovac sa kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu. U istom mjestu se nalazi muzej umjetnosti, koji pokazuje pregled povijesti regije i života Sami naroda.

Otok Ukko 

Otok “Ukko” se nalazi oko 11 km od sela Inari na jezeru Inari. To je drevno žrtveno mjesto Inari Samija. Žrtvena hrana, ptice, rogovi, pa čak i nakit su nošeni na Ukonkivi, prebivalište groma, kako bi se osigurao dobar lov. U prošlosti nije bilo dopušteno da žena stupi na otok. Čak i ljudi su mu se morali približiti u tišini kako se bogovi ne bi ljutili.