Sa 2855 kvadratnih kilometara, Lemmenjoki (Sami: Leammi) je najveći nacionalni park u Finskoj. Lemmenjoki iskustvo je raznoliko: gacanje kroz puste rijeke u divljini, istraživanje grubog krajolika gdje možete naletjeti na kopače zlata usred ničega… 

Lemmenjoki nacionalni park, smješten 45 km zapadno od Inarija, najbolje je odredište za one koji uživaju u planinarenju. To je najveći nacionalni park u Finskoj, a ujedno i jedan od najvećih u cijeloj Europi. Postoje mjesta za vatrište, označene staze, te kolibe za iznajmljivanje i otvorene kolibe u divljini u osnovnoj zoni Nacionalnog parka kako bi se olakšao trekking. Izlet brodom u dolinu rijeke Lemmenjoki je posebno iskustvo.

Lemmenjoki nacionalni park graniči sa Övre Anarjokka Nacionalnim parkom u Norveškoj. Osim očuvanja prirode, park je također važan za trekking u divljini i uzgoj sobova.

U Nacionalnom parku Lemmenjoki mogu se naći velike rijeke koje se izmjenjuju s šumama. Relativno stalna populacija mrkih medvjeda i surog orla ukazuju na to kakva divljina je priroda Nacionalnog parka. Populacija losova je u izobilju, s obzirom na arktičke uvjete Sjeverne Laponije.

Zlatna groznica na rijeci Lemmenjoki započela je 1950, kada su lokalni stanovnici, braća Ranttila, pronašla prvi zlatni grumen. To je ujedno početak lokalne turističke ponude, kao i posebnog poštanskog broda na rijeci Lemmenjoki. Još i danas svako ljeto kopači zlata pronađu originalan zlatni grumen čak i do 50 grama težine.