Oulanka Nacionalni park smatra se najljepšim i popularan park u Finskoj. Sa svojom površinom od 270 km2 je ujedno i najveći nacionalni park u zemlji. To je osnovan 1956 i još uvijek održava prekrasne i netaknute prirode nordijske. 

Oulanka Nacionalni park nalazi se u blizini ruske granice i Arktičkog kruga, u regijama Kuusamo i Salla na granici Sjeverne Karelia i južne Laponije. U ruskoj Kareliji se nastavlja kao Paanajärvi Nacionalni park. Ime Oulanka dolazi iz starog Laponskog jezika a to je također i ime rijeke koja protječe kroz područje. Dakle, Nacionalni park sastoji se od Oulanka rijeke koja se ulijeva u jezero Paanajärvi a zatim se nastavlja u Bijelo more. Njegove pritoke su rijeke Kitka, Savina, Aventa i Maaninka koji se urezuju u stijene, i stvaraju kanjonske doline. Na nekim mjestima možete vidjeti masivne brzace i slapove, kao što su Kiutaköngas, Taivalköngas ili Jyrävä.

Priroda u Oulanka Nacionalnom parku je apsolutno jedinstvena, zemljopisno pripada južnoj Laponiji. Vegetacija je vrlo raznolika, uključuje više od 500 biljnih vrsta. Sjeverni dio parka bogat je velikim močvarama i tresetištima, i nije lako dostupan, postoji samo nekoliko pravaca. Turisti mogu doći ovdje samo ako je tlo smrznuto. Međutim, moraju se koristiti motorne sanjke ili skije.

Oulanka Nacionalni park je ostao u netaknutim uvjetima više od 100 godina. Rezultat toga je šuma, gdje ne možete vidjeti ikakvo ljudsko djelovanje i priroda mora riješiti sve probleme sama. Mnoge vrste biljaka i životinja pojavljuju se samo na određenim mjestima, kao da su postavili svoje granice. Bogatija su tla prekrivena smrekovim i borovim šumama. Visoki borovi i mješovite šume uglavnom su na stijenama. Tijekom šetnje kroz park možete prikupiti jagode, kupine, borovnice ili žute maline (cloudberry).

Oulanka Nacionalni park je također vrlo bogat životinjskim vrstama. Ovdje možete naći više od 30 vrsta sisavaca, kao što su vuk, ris, brojni krznaši kao tvor, lasica i hermelin, kao i jazavci, lisice, pa čak i lasica ili smeđi medvjed. Na tragove tih velikih predatora možete naići vrlo često, ali morate biti sretnici da ugledate neke od njih. Uglavnom zbog toga što su skriveni duboko u šumi izvan označene staze. Tu su i jeleni, losovi i sibirski divlji sobovi. Park ima mnogo rijetkih vrsta ptica gnjezdarica, kao što su lastavice, kukavice, sibirske ševe, i mnogi drugi. Na nebu možete vidjeti velike predatore poput surog orla i orla sove. Rijeke su pune lososa koja su proširena ovdje migracijom iz Bijelog mora.

Ljubitelji planinarenja bi trebali pokušati stazu Karhunkierros. Karhunkierros ili “Medvjeđi Prsten” jedna je od najstarijih i najboljih pješačkih staza u Finskoj, mjeri impresivnih 80 km. Staza vodi do velikih udaljenih područja, pa morate biti dobro pripremljen za to. Najbolje vrijeme za posjet Nacionalnom parku Oulanka je jesen kada se okoliš igra sa svim bojama. Ovdje je tako lijep krajolik!

Putem možete vidjeti neke prirodne kolibe koji služe kao skloništa za jednu noć. Svi oni izgledaju gotovo isto i tijekom sezone mogu biti pretrpani. Dobra ideja je ponijeti šator s vama. Sve staze su dobro označene, stoga nije potrebno imati svoju kartu, dovoljan vam je jednostavan raspored koji možete dobiti u informativnom centar. Mnogo važniji dio vaše opreme je sprej protiv insekata.

Ako je hodanje vaš pravi hobi, možete produžiti putovanje za 22 km koji se protežu od Hautajärvija. Iz grada Juuma imate priliku otići na “Mali medvjeđi prsten”, koji je 12 km dug i vodi do slapova Myllykoski i Jyrävänjäri. Moguće je proći ovaj krug u roku od pet do šest sati.

U sredini parka uspostavljena je istraživačka baza na Sveučilištu u Oulu te glavni informacijski centar za posjetitelje.