Dolazak u Finsku trajektom nezaboravan je način za početak vašeg posjeta, pogotovo ako pristajete u Helsinki. Baltički trajekti jedni su od svjetskih najimpresivnijih pomorskih plovila, osobito s obzirom da su to putnički trajekti a ne kruzeri.

Veliki trajekti su plutajući hoteli sa trgovačkim plaza, duty-free shoppovima, restoranima, barovima, karaokama, noćnim klubovima i saunom. Mnogi Skandinavci koriste krstarenje samo za noćne pijanke, tako da može biti prilično razuzdano petak i subotu na noćnoj vožnji, pa bi možda bilo dobro rezervirati unaprijed.

Trajektom preko rijeka i jezera

Jezerski i riječni trajekti djeluju tijekom ljeta. Polasci su sporadični od svibnja do sredine lipnja te tijekom kolovoza, ali su vrlo stabilni od sredine lipnja do kraja srpnja. Ti trajekti su više od pukog prijevoza – krstarenje jezerom, posebno iz jednog grada u drugi, je vrlo finsko iskustvo.

Osim dva sata krstarenja počevši od gradova kao što su Jyväskylä, Kuopio, Savonlinna, Tampere, Mikkeli, zapravo možete pokriti pola Finske na brodskim rutama prema rasporedu. Najpopularniji putevi su Tampere-HämeenlinnaSavonlinna-Kuopio ,Lahti-Jyväskylä Joensuu-Koli-Nurmes .

Trajekti morem

Nekoliko vrsta trajekata djeluje između raznih otoka i primorskih gradova, posebno u blizini grada Turku i u pokrajini Åland.

Nekoliko tvrtki za kružna putovanja nude brze brodove za zanimljive otoke sa kopna, osobito uz južnu obalu. Iz Helsinkija glavna tura je kratki izlet u Suomenlinnu. Isto tako, postoje ljetna krstarenja na povijesnim parobrodima do gradova na kopnu do kojih se može doći autom, autobusom ili vlakom. Popularni morski putovi su Turku-Naantali i Helsinki-Porvoo.

Trajekti koji prevoze automobile plove svakodnevno u Finsku iz Stockholma i drugih švedskih luka, kao i iz Tallinna (Estonija). Međunarodne trajektne tvrtke uključuju Viking Line (www.vikingline.fi) i Silja Line (www.tallinksilja.com).

Dobro je imati na umu da mnogi mještani koriste međunarodne trajekte za noćna ‘pijana krstarenja’ (‘booze cruise’) te može biti glasno i gužva vikendom. Tu su i trajektne usluge za Finsku iz Rostockand Travemünde (Njemačka). Nekoliko velikih međunarodnih kruzerskih linije zaustavlja se u finskim lukama.