Najveći grad južnog Zelanda, Nӕstved, važan je centar trgovine od srednjeg vijeka. Gradska vijećnica iz 15. stoljeća na Axeltorvu, glavnom trgu, jedna je od najstarijih u Danskoj.

Grad ima dvije gotičke crkve. Freske iz 14. stoljeća u crkvi Sankt Peder Kirke prikazuju Valdemara IV i njegovu suprugu Helveg koji kleče u molitvi. Sankt Mortens je 13. stoljeća i ima predivan oltar koji je dovršen 1667. godine.

Ostale impresivne zgrade uključuju Kompagnihuset, drvenu cehovsku dvoranu (1493) i Apostelhuset (Apostolsku kuću) sagrađenu početkom 16. stoljeća. Naziv joj proizlazi iz likova Krista i njegovih 12 učenika postavljenih između prozora.

Najstariji objekt u Nӕstvedu je Helligåndhuset (Kuća Duha Svetoga), koja datira iz 1300. godine a služila je kao bolnica i ubožnica, sada je dio Nӕstvedovog muzeja, s zbirkom srednjovjekovnih i suvremenih drvenih reljefa.

Aneks muzeja, u kući Boderne kod crkve Sankt Peder Kirke, prikazuje lokalnu zanatsku radnju iz tvornice stakla Holmegaard i obližnjih radionica keramike (od 1839. do 1970.). Løveapoteket (Apoteka), na Axeltorv trgu, datira iz 1640. godine – u dvorištu se nalazi vrtno bilje.

Munkebakken Park (nedaleko od Axeltorv trga) sadrži kipove sedam redovnika izrezbarenih iz drveta.