Danci su ponosni na svoje vikinško nasljeđe, a ljeti mnoge obitelji dolaze u gradove iz Vikinškog doba kako bi upoznale svoje daleke Vikinške predake. Većina Danaca je ponosno što ima najstariju monarhiju na svijetu.

Sadašnja kraljica Margarethe II je na prijestolju od 1972. godine i prva je žena regent u Danskoj još od 13. Stoljeća i potomak je vikinškog kralja Haralda II. Plavozubog (Bluetooth). Pored ceremonijalnih zadaća, popularna kraljica je preuzela zadaću transformirati monarhiju u modernu instituciju.

Utjecaj monarhije na politiku snažno je ograničen danskim ustavom. Nacionalna politička pitanja se raspravljaju u Parlamentarnoj skupštini u dvorcu Christiansborg u Kopenhagenu, gdje sjedi 179 parlamentaraca. U Danskom parlamentu zastupljeni su deseci stranaka. Izbori su svake četiri godine, a izlazak na glasovanje je vrlo visok, obično se odazove preko 90 posto birača.

Međutim, najvažnija nacionalna pitanja odlučuju se na referendumu. Među održanim referendumima je i onaj kada su 1953. godine Danci glasali „da” za promjenu Ustava, kako bi bilo moguće da žena naslijedi prijestolje, a potom su 2000. godine glasali protiv usvajanja Eura kao valute.