Funen se u narodu naziva ¨Vrt Danske¨. Šarm ovog otoka uglavnom se nalazi u njegovom krajoliku, koji uključuje cvjetna polja i livade, drevne dvorce i polu-drvene kuće.

Funen (Fyn na danskom) drugi je po veličini otok u Danskoj i zauzima površinu od oko 3000 četvornih kilometara. Ovdje su neki od Danskih najljepših krajolika, uključujući široke, pješčane plaže, strme litice te bujne pašnjake i voćnjake. Brojni susjedni otoci smatraju se dijelom Funena, uključujući Ӕrø i Tåsinge, koji su i sami popularna odredišta.

Funen je od Zelanda odvojen mostom Store Bӕlt (Veliki Pojas) i od Jutlanda Lille Belt (Mali Pojas). Gotovo polovica stanovnika Funena živi u Odensu, glavnom gradu otoka te živahnom kulturnom centru i rodnom mjestu Hans Christian Andersena. Osim Odense nema drugih velikih gradova na Funenu, a otok se ponekad opisuje kao ‘vrt Danske’ zbog velike količine proizvoda koja raste na ovom plodnom tlu.

Zahvaljujući činjenici da je otok izbjegao većinu Danskih ratova s ​​drugim narodima, Funen ima iznimno velik broj dobro očuvanih povijesnih građevina i palača. Najpoznatiji od njih je Egeskov Slot, renesansni dvorac okružen jarkom.

Relativno male udaljenosti, lagano valjajući krajolik te mnoga zanimljiva mjesta za posjetitelje čine Funen idealnim za biciklističke izlete. Jugozapadni dio otoka ima niz šumovitih brežuljaka. Najvišlji od njih, koji se uzdižu do 126 m, nalaze se u blizini grada Faaborga. Središnji Funen uglavnom je ravan i samo postaje lagano brdovit u sjeveroistočnoj regiji. Južni dio otoka ima većinu luka i gradova, dok su sjeverni i zapadni dio rijetko naseljeni.

Arhipelag južnih otočića obuhvaća Langeland, Årø i Tåsinge, kao i niz malih otoka nastanjenih samo pticama. Ovo je područje popularno kod danskih nautičara i moguće je istražiti arhipelag tako da se pridružite organiziranom krstarenju na drvenom jedrenjaku. Na neke od otoka može se doći trajektom.