Kultura i običaji

Nacionalni identitet

Pivo, vrtovi, zastava, nacionalna himna, demokracija, Božić, pučke srednje škole, osobno blagostanje i ‘ugodnost’ (hygge) su neki od elemenata nacionalne kulture. Danci stalno pregovaraju i mijenjaju svoju kulturu kao odgovor na kontakt s ljudima i predmetima iz drugih zemalja. Međutim, za mnoge ljude, nacionalni identitet leži na danskom jeziku.

Danska kultura i društvo proizlaze iz duge povijesti i etnički homogenog društva. U Danskoj se kultura može opisati kroz ova tri aspekta danskog života: jednostavnost, pristojnost i jednakost.

Jednostavnost

Jednostavan život je suština kulture Danske. Nije velika težina posjeda ili visokih prihoda, a hvalisanje se smatra nepristojnim. Drugi važan aspekt kulture Danske jest “hygge”, što je koncept osjećaja ugode i udobnosti tijekom trenutaka kao što su blagdani kada se prijatelji i obitelj opuste i jedu zajedno.

Uglađenost

Pri susretima s Dancima, primjetiti ćete da se njihovi susreti svode na pristojne i blage usputne pozdrave. Oslovljavaju se imenom i jedni drugima govore ‘ti’, bez obzira na dob i eventualnu generacijsku razliku.

Jednakost

Žene i muškarci jednaki su u današnjoj kulturi u Danskoj i dobivaju jednaku plaću i promocije. Plaćeni rodiljni dopust dostupan je za otprilike 10 mjeseci. Kultura u Danskoj iznjedrila je sretne i mirne ljude koji su voljni plaćati najveći porez na svijetu u zamjenu za solidnu pokrivenost zdravstvenom skrbi, nezaposlenosti i mnogim drugim socijalnim uslugama danske vlade.