Južni i središnji Jutland

Južni Jutland poznat je po gradovima poput Ribe koji je pretrpio poplavu i požar, a sadrži jednu od najbolje očuvanih srednjovjekovnih arhitektura u Danskoj. Razina na koju se rijeke Ribe Å popela tijekom poplave 1634. godine označena je na drvenom stupu koji se nalazi u Skibbroen, luci grada Ribe.

Osim slikovitih nizina i valovitih brežuljaka i livade na istočnoj strani središnjeg Jutlanda, ova regija ima još mnogo toga za ponuditi. Atrakcije uključuju lijepo sačuvane srednjovjekovne gradove, tradicionalne zaseoke, parkove, dvorce i drevne grobnice Vikinga. Osim toga, nitko tko putuje s djecom ne smije propustiti posjet Legoland®-u.

Naziv Jutland potječe od Jute, germanskog plemena koji je nekoć nastanjavao ovaj poluotok. Kad su Vikinzi, koji su zaposjeli otoke na istoku, počeli prodirati na ovo područje, miješanje dvaju plemena iznjedrilo je Dance kao narod.’

Nakon poraza Danske tijekom Schleswigovih ratova 1864. godine, Jutland je okupirala Pruska, a kasnije, kao dio Schleswiga, ostala je pod njemačkom kontrolom. Plebiscitom 1920. godine ponovno postaje dio Danskog kraljevstva. Nakon konačne rezolucije ovog dansko-njemačkog graničnog spora, mnoge su obitelji odlučile ostati na “drugoj strani”. Migracijske manjine i dalje su aktivne s obje strane granice.

Na otocima Fanø i Rømø se može vidjeti utjecaj obližnje Nizozemske u pločicama koje ukrašavaju neke od kuća. Waddenovo more oko tih otoka vrijedno je istraživati ​​na safariju tuljana ili kamenica. Blaga istočna obala ima bogate gradske četvrti s finim muzejima.

Najvažnija atrakcija za obitelji s djecom je Legoland®, gdje se koriste milijuni plastičnih Lego® kockica za izradu najpoznatijeg danskog zabavnog parka. Gradovi Aarhus i Silkeborg nude više kulturni pristup.