Jelling je za Dance posebno mjesto: ovo jednostavno selo služilo je kao kraljevsko sjedište Gorma Starog, Vikinga iz 10. stoljeća koji je osvojio Jutland, a zatim Funen i Zeland kako bi stvorio novu državu. Dinastija koju je utemeljio doslovno vlada Danskom sve do danas.

Iako je malo tragova ostalo od starog kraljevskog dvorca, Jelling Kirke (crkva) i dva grobna humka izvan nje otkrili su dosta od Danske drevne povijesti. Crkva je sagrađena oko 1100. godine, ali sada je poznato da su se na tom mjestu prije toga nalazile najmanje tri drvene crkve. Prvu od njih je prema legendi sagradio Gormov sin Harald Plavozubi (Bluetooth), koji je došao na prijestolje oko 958. i nedugo nakon toga usvojio kršćanstvo. Dugo se vremena vjerovalo da su dva humka izvan crkve sadržavala posmrtne ostatke danskog prvog vladara, ali kada su iskopani u 19. stoljeću ništa nije pronađeno. Krajem 1970-ih, međutim, arheolozi su počeli niz kopanja u Jelling Kirke i pronašli ostatke triju ranijih drvenih crkava, kao i vikinški nakit i ljudske kosti. Forenzičke provjere, provedene u Nacionalnom muzeju u Kopenhagenu, zaključile su da bi kosti doista mogle biti od Gorma Starog, a 2000. godine, u prisutnosti sadašnje kraljevske obitelji, ostaci su bili ponovno pokopani pod podom Jelling Kirke. Danas je grobno mjesto obilježeno srebrnim znakom na podu.

U blizini crkve su dva runska kamena. Veći, poznat kao ¨Danski certifikat krštenja¨, podignut je u 965 od strane Haralda u spomen na svoje roditelje – Gorma i Thyrae. Na kamenu je još uvijek vidljiva slika Krista – najstariji prikaz Krista u Skandinaviji. Kameni natpis navješćuje da je kralj Harald naredio da se ovaj spomenik podigne njegovom ocu Gormu i majci za slavu Danske. To je ujedno i prvi pisani zapis u kojem se pojavljuje riječ »Danska«.

1994.g. cijeli kompleks je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Kongernes Jelling, izložbeni centar nasuprot crkve, posvećen je povijesti Vikinga i uspostavi Danske monarhije.

Atmosfera Jellinga najbolje se može doživjeti ​​tijekom Vikinškog sajma koji se održava jednom godišnje. Ovo dvodnevno događanje je popularno kod mnogih Danaca, koji često iskoriste priliku da se obuku kao Vikinzi i paradiraju kroz ulice grada. Još jedan podsjetnik na dansku prošlost može se naći na jezeru Fårup gdje se nalazi replika vikinškog broda u punoj veličini kojim posjetitelji mogu ići na vožnju jezerom.