Kopenhagen je glavni i najveći grad Danske. U srpnju 2018. godine grad ima 777.218 stanovnika. Čini jezgru šireg urbanog područja Kopenhagena (1.627.705 stanovnika) i šireg gradsko područja (2.057.737 stanovnika). Kopenhagen se nalazi na istočnoj obali otoka Zelanda; još jedan mali dio grada nalazi se na Amageru, a odvojen je od Malmöa u Švedskoj tjesnacem Øresund. Most Øresund povezuje dva grada željeznicom i cestom.

Izvorno je bio vikinško ribarsko mjesto osnovano u 10. stoljeću u blizini današnje Gammel Strand, a glavnim gradom Danske je postao početkom 15. stoljeća. Počevši od 17. stoljeća, konsolidira svoju poziciju kao regionalno središte moći sa svojim institucijama, obrambenim i oružanim snagama. Nakon što je stradao od posljedica kuge i požara u 18. stoljeću, grad je prolazio kroz razdoblje obnove. To uključuje izgradnju prestižnog okruga Frederiksstaden i osnivanje kulturnih institucija kao što je Kraljevsko kazalište i Kraljevska akademija likovnih umjetnosti.

Od početka 21. stoljeća, Kopenhagen je vidio snažan urbani i kulturni razvoj, potaknut ulaganjem u svoje institucije i infrastrukturu. Grad je kulturno, gospodarsko i državno središte Danske; to je jedan od glavnih financijskih centara Sjeverne Europe srce kojeg je Kopenhagenška burza. Gospodarstvo Kopenhagena bilježi brz napredak u uslužnom sektoru, posebice kroz inicijative u području informacijske tehnologije, farmaceutskih proizvoda i tehnologije obnovljive energije. Od završetka Øresund mosta, Kopenhagen je sve više integriran sa švedskom pokrajinom Skåne i njegovim najvećim gradom, Malmöom.
Uz brojne mostove koji povezuju razne okruge, gradski krajolik karakteriziraju parkovi, šetališta i rive. Kopnene znamenitosti kao što je park Tivoli, kip Male sirene, palača Amalienborg i Christiansborg, Palača Rosenborg, Frederikova crkva i mnogi muzeji, restorani i noćni klubovi značajne su turističke atrakcije.

Što posjetiti u Kopenhagenu:
stroget_kopenhagen
Danska

Strøget - shopping ulica

kastellet
Danska

Kastellet