Nova Carlsbergova Gliptoteka

Ny Carlsberg Glyptotek (Nova Carlsbergova Gliptoteka), poznatija jednostavno kao Gliptoteka, muzej je umjetnosti u Kopenhagenu u Danskoj. Zbirka je sagrađena oko osobne kolekcije Carla Jacobsena (1842–1914), sina osnivača pivovare Carlsberg.

Carl Jacobsen, osnivač Nove Carlsbergove Gliptoteke poznat je kao pivarski magnat, pokrovitelj umjetnosti i strastveni kolekcionar umjetnina. Skupljao je skulpture iz mnogih razdoblja, ali grčke i rimske mramorne skulpture, kao i one iz 19. stoljeća Francuske i Danske, postale su glavna područja zbirke.

Prvu umjetninu Carl Jacobsen kupio je 1878. godine, nakon čega je njegova kolekcija svake godine značajno rasla. S vremenom je kolekcija bila prevelika za Carlove privatne prostore te ju je 1888. godine Carl Jacobsen darovao danskoj državi i gradu Kopenhagenu pod uvjetom da osiguraju odgovarajuću zgradu za njezinu izložbu, što je bila zgrada gdje se zbirka trenutno nalazi.

Zbirka Gliptoteke sastoji se prvenstveno od umjetničkih djela i arheoloških predmeta iz Drevnog Egipta, svjetova Drevne Grčke i Rima, etrurske kulture, kao i danske i francuske umjetnosti 19. stoljeća.

Zbirka antičkih skulptura obuhvaća opsežnu zbirku starogrčkih i rimskih portretnih glava, kao i veliku zbirku portreta iz Palmire.
Moderni dio zbirke uključuje francusku skulpturu iz 19. stoljeća – koja sadrži značajan izbor djela Augustea Rodina – i francusko slikarstvo od 1800. do 1950., s impresionizmom i Paulom Gauguinom kao apsolutnim zvijezdama, kao i zbirku danske umjetnosti zlatnog doba.
Veći udio zbirke čini dio muzejskih stalnih postavki, premda postoje i privremene posebne izložbe koje pomažu razviti perspektivu muzejske zbirke uz pomoć posuđenih djela.

Utorkom je ulaz besplatan.