Južni Zeland je mješavina poljoprivrednog zemljišta, šuma i veličanstvenog priobalnog krajolika. Mnogo je toga vidjeti, uključujući 1000-godišnju vikinšku tvrđavu u Trelleborgu i Sankt Bendts Kirke, crkvu iz 12. stoljeća, koja je najstarija crkva od opeke u Danskoj.

Gradska područja južnog Zelanda karakteriziraju kultivirana polja i prekrasna jezera. Mnogi posjetitelji posjete samo Vordingborg i Køge, dva grada koji su odigrali značajnu ulogu u povijesti Danske, ali otoci Lolland, Falster i Møn na jugu su atraktivna odredišta za odmor i nude kilometre pješčanih plaža, šuma i pejzaža strmih obalnih litica koje bude strahopoštovanje.

Južni Zeland (Sjӕlland) važna je regija za Dance. Vordingborg je bio glavni grad dinastije Valdemar, a u 12. stoljeću je biskupu Absalonu služio kao baza za slanje vojnih ekspedicija u istočnu Njemačku.

Trgovački grad Ringsted, na središnjem Zelandu, dugi je niz godina bio mjesto održavanja sastanaka skupštine regionalne vlade koja je osnovala današnji parlament.

Godine 1677., zaljev Køge bio je mjesto velikog mornaričkog angažmana u kojem je danski admiral Niels Juel postao nacionalni junak kada je zadao smrtonosni udarac švedskoj floti.

Otoci na jugu Zelanda ima više ruralni karakter. Lolland je treći najveći otok u Danskoj (1.243 km2), a također je najravniji (na najvišoj točki samo 22 m nadmorske visine). Otok ima lijepe plaže i ljeti je popularan kod planinara.

Falster je tek neznatno manji, a posjećuje ga se uglavnom zbog njegovih širokih plaža.

Møn je najmanji od otoka i do njega je najteže je doći. Putovanje se, međutim, isplati jer Møn ima rustikalni krajolik, spektakularne bijele litice, dobre plaže i neke zanimljive znamenitosti, uključujući neolitičke grobnice i brojne srednjovjekovne crkve koje sadrže mnoge spektakularne freske.