Zahvaljujući svojoj poziciji na raskrižju dvaju trgovinskih pravaca, Ringsted je nekoć bio važan trgovački grad. Bilo je to mjesto regionalnih vladinih skupština – tzv. Landsting – koji je donosio odluke i  zakone o glavnim nacionalnim pitanjima. Tri kamenja koja i danas stoje na glavnom gradskom trgu bili su korišteni stotinama godina od strane članova landstinga.

Ringsted je godine 1131. bio na lošem glasu kada je Knud (Canute) Laward, knez južnog Zelanda, ubijen u obližnjoj šumi od strane njegovog ljubomornog rođaka Magnus. Pokopan je u Ringstedovoj Crkvi Sv. Benedikta (Sankt Bendts Kirke), zajedno s nizom danskih kraljeva i kraljica.

Crkva Sv. Benedikta podignuta je 1170. godine i vjeruje se da je najstarija crkva od cigle u Skandinaviji. Njegov glavni dio oltara datira iz 1699; vjeruje se da je krstionica iz 12. stoljeća i neko je vrijeme bila korištena kao lonac za cvijeće u lokalnom vrtu sve dok nije bio slučajno otkrivena.

Veličanstvene freske u crkvi sv. Benedikta oslikane su oko 1300. godine i uključuju seriju koja prikazuje Erika IV (poznat kao Ploughpenny zbog njegovog porez na plugove).

U 17. stoljeću odlučeno je otvoriti nekoliko kraljevskih lijesova. Predmeti pronađeni u njima izloženi su u jednoj od kapelica. Dagmarski križ, koji datira od oko 1000. godine, je kopija. Original je izložen u Nacionalnom muzeju u Kopenhagenu. Poznati križ nekoć je pripadao kraljici Dagmar, prvoj ženi Valdemara II. Na njegovoj emajliranoj površini prikazan je lijep lik Krista s ispruženim rukama. Na drugoj strani križa, Krist je prikazan s Djevicom Marijom, koju okružuju Ivan Krstitelj, Sv. Ivan i Sv. Basil.