Bornholm

Bornholm se ponekad opisuje kao “Skandinavija u malom” jer kombinira mnoge tipične skandinavske karakteristike, kao što su stjenovite obale, slikovita sela i mirne šume.

Daleko na Baltiku, idilični otok Bornholm ima neku svoju vlastitu atmosferu. Godinama je ostao relativna nepoznanica, ali ljepota rasprostranjenih plaža na otoku, njegovih strmih obalnih litica i prepoznatljive arhitekture učinili su ga popularnim odredištem za odmor. Turizam je i dalje na dosta niskom nivou, tako da se sela i gradovi nisu puno mijenjali tijekom godina.

Stanovnici Bornholma su ponosni na svoje podrijetlo i imaju vlastitu zastavu, a među starijim generacijama, prepoznatljiv dijalekt koji je jedinstven koliko i rundkirke (okrugle crkve) koje se ovdje nalaze.

Otkriće drevnih grobnih humaka i gravura upućuju na to da je otok bio naseljen 3000 god. prije Krista. Bornholm je nekada bio važan trgovački centar, a iskopane kovanice potječu čak od Rima i Bliskog istoka. Naziv ¨Bornholm¨ pojavilo se prvi put u 890. godini kada je otok bio naseljen Vikinzima.

Od sredine 12. stoljeća velik dio Bornholma postao je vlasništvo nadbiskupa grada Lunda koji je u to vrijeme pripadao Danskoj. Neko vrijeme u 17. stoljeću bilo je pod kontrolom Švedske, ali oštroumno opredjeljenje stanovništva prema Danskoj rezultiralo je brzim povlačenjem švedskih snaga. Nakon predaje Njemačke u svibnju 1945. Sovjeti su zauzeli Bornholm sve dok danska vojska nije uspostavila stalni garnizon.

Danas, Bornholm ima uspješnu ribarsku industriju, a nitko od posjetitelja ne bi trebao otići bez da kuša otočke dimljene haringe, poznatog kao røget bornholmer.

Ovdje se nalazi velika raznolikost prirodnih staništa, od osamljenih šuma i pašnjaka do strmih hridi i dugih pješčanih plaža.

Još jedna od atrakcija otoka je njegova klima, s blagim zimama i najvećim postotkom sunčanih dana u Danskoj. Lokalna flora sadrži mnoge vrste mediteranskog bilja, uključujući orhideje, smokve, grožđe i dudove.

što posjetiti?