Sjeverozapadni Zeland poznat je po svojim kraljevskim dvorcima i palačama. Među njima je i magični dvorac Kronborg na obali Øresunda, kojega je William Shakespeare koristio kao postavku za Hamleta. Dvorac je sadrži muzej sa nizom događanja.

Zeland je najveći danski otok i ima površinu od 7.500 četvornih kilometara. Na istočnoj obali nalazi se Kopenhagen – glavni grad zemlje i kulturno i trgovački centar. U široj okolici grada, ima se puno toga za doživjeti; od moćnih dvoraca i povijesnih gradova do pješčanih plaža, ruralnih sela i prekrasne prirode.

Otočni krajolik karakteriziraju nizinska područja. Idilični livadni krajolik razbije se tu i tamo bukovim šumama i obalnim fjordovim koji usjecaju duboko u zemlju. Većina divljih životinja u regiji se može vidjeti oko Arresøa, najvećeg danskog jezera.

Većina lukčkih gradova bili su nekada vikinška naselja. U Trelleborgu se može posjetiti rekonstruirano vikinško selo iz 10. – 11. stoljeća, dok se vikinški brodovi mogu vidjeti u Muzeju Vikinških Brodova u gradu Roskilde. Posjet Sagnlandet Lejre, improviziranom naselju u kojem danske obitelji volontiraju provesti tjedan dana živeći u selu iz željeznog doba, pruža uvid u prošlost, kao i vikinške predstave koje se održavaju u Frederikssundu.

Sjeverozapadni Zeland imao je važnu ulogu u povijesti Danske. Lejre je bio jedan od prvih središta danske uprave; kasnije tu funkciji preuzima Roskilde, koji je 1020. postala biskupija i glavni grad Danske.

To je trajalo do 1443. godine kada je Kopenhagen preuzeo ulogu glavnog grada zemlje.

Tradicionalno, ovo područje pogoduje bogatim Dancima, a neki od najzanimljivijih kraljevskih dvoraca mogu se naći ovdje, uključujući Kronborg, Fredensborg i Frederiksborg. Osim toga, tu su i brojni skromniji objekti vrijedni posjeta, kao što je Ermitagen, kraljevski lovački dom nešto zapadnije od Klampenborga.