Danska klima kroz godinu

Danska je otprilike na istoj geografskoj širini kao i Moskva i Južna Aljaska, ali ima prilično blagu klimu. Većina sunčanih dana je u kasno proljeće i rano ljeto, ali posjetitelji također mogu očekivati ​​lijepo vrijeme sve do rujna. Studeni, prosinac i siječanj uglavnom su najtamniji mjeseci.

Najhladniji mjeseci su siječanj i veljača, a većina događaja i festivala zakazana je za proljeće i ljeto. Danci vole uživati, a tijekom ljetne sezone cijela zemlja živi, ​​a gotovo svaki grad ima svoj festival. Danska nije velika zemlja, ali je domaćin mnogim događanjima internacionalnog karaktera, uključujući i jedan od najstarijih rock glazbenih festivala u Roskildeu, na kojem sudjeluju mnogi važni međunarodni akteri. Svjetski poznati jazz festival u Kopenhagenu također privlači vrhunske izvođače. Kao i drugdje u Europi, vjerske proslave kao što je Božić se njeguju i pružaju priliku za ljude da provedu vrijeme sa svojim obiteljima.

Proljeće

Proljeće sporo stiže u Danskoj, ali njegov dolazak je dobrodošao velikom proslavom širom zemlje. Najveći od festivala je Kopnenički Whitsun karneval, kad ulice popunjavaju danci odjeveni u šarene kostime kako bi obilježili kraj duge zime.

Ljeto

Ljetne proslave počinju s Sankt Hans Aften (23. Lipanj, Ivanje) kada se na mnogim plažama pale vatre. Brojne atrakcije zakazane su za ljeto – od lokalnih jednodnevnih događaja do velikih festivala.

Jesen

Rana jesen nudi konačnu priliku za jazz pozornicu i kazališne predstave na otvorenom. Početak listopada obilježava prijelaz između bezbrižne sezone godišnjih odmora i početka nove školske godine s mjesecima napornog rada i studiranja. Kazališta izvode svoje premijere, a hladne jesenske večeri dovode ljubitelje glazbe u klubove.

Zima

Zima je najmirnije doba godine. Malo se događa i vrijeme nije prikladno za zabavu na otvorenom. Međutim, božićno doba obiluje koncertima. Oni se često izvode u crkvama i imaju zborske ansamble koji pjevaju psaluse i pjesme. Danske ulice lijepo su ukrašene i osvijetljene u ovom periodu, a božićni sajmovi održavaju se diljem zemlje s obiljem jela i pića.