Dvorac Rosenborg

Početkom 1600-ih, kralj Kristian IV dao je izgraditi novi park u Kopenhagenu. Kralj je smatrao da parku nedostaje otmjenosti te 1606. daje sagraditi sjenicu na vidikovcu. S europskim nadahnućem dopustio je da se sjenica proširi na ljetnu rezidenciju, što je danas dvorac Rosenborg.

Arhitekti Hans van Steenwinckels i Bertel Langes pridonijeli su izgledu dvorca s visokim kulama i crvenim zidovima. Dvorac Rosenborg bio je rezidencija kraljeva preko 300 godina. Danas su 24 sobe otvorene za vođene ture, gdje se između ostalog može obići i privatne kraljevske sobe i dobiti dobar uvid u kako su kraljevi nekada živjeli.

Duga dvorana je posljednja izgrađena soba, izgrađena 1624. godine, od milja zvana Riddarsalen (Konjanička sala). Koristi se za bankete, publiku te kao plesna dvorana. Glavna atrakcija sobe je prijestolje kralja i kraljice čuvano statuama lavova.

Dvorac Rosenborg je izvorno bio izvan centra grada, ali je prema sadašnjem položaju gradu, centralno smješten i otvoren tijekom cijele godine. U podrumu muzeja nalaze se danski kraljevski dragulji, nakit i darovi koji su dio Kronološke zbirke danskih kraljeva. Zbirka je glavna atrakcija Rosenborga, a pored nakita uključuje srebrne, porculanske i slikarske slike.

Park Kongens Have, koji je još uvijek oko dvorca, dobro je posjećen i od strane stanovnika Kopenhagena kao i turista. Park je i atrakcija te mjesto susreta za kavu i druženje.

Ulaz u dvorac košta 110 danskih kruna, a za djecu mlađu od 17 godina je besplatno. Za cijenu od 195 DKK može se kupiti ulaznica koja uključuje ovaj i 5 drugih muzeja u Kopenhagenu.

Radno vrijeme je promijenjivo s obzirom na sezonu, ponedjeljkom zatvoreno izvan ljetne sezone a dođete li između 10 – 15 sati, najčešće ćete moći obići dvorac. Nedaleko od dvorca nalazi se poznata zatvorena tržnica svježe hrane, Torvehallerne, gdje možete navratiti nakon obilaska dvorca.

Putovanja koja će vas možda zanimati: