Palača Amalienborg

Palača Amalienborg je kraljevska rezidencija u Kopenhagenu. Ovaj kompleks se sastoji od 4 zasebne kraljevske palače. Mjesto je dobilo ime po kraljici Sofiji Amaliji, jer je u 17. stoljeću ovdje izgrađen dvorac samo za nju, koji je potom izgorio. Određeni broj plemenitih obitelji dobilo je potom dopuštenje da tamo gradi svoju privatnu palaču.

Palača je građena između 1748. i 1760. u rokoko stilu a arhitekt je bio Nicolai Eigtved. Palača je korištena kao četiri zasebne privatne kuće do 1794. godine, kada su kupljene kao rezidencija za kraljevsku obitelj nakon što je dvorac Christiansborg izgorio.

Palača je grupirana oko dvorišta u sjecištu četiri ulice koja se sjedinjuju na trgu. Jedna od njih prolazi kroz kolonade između dvije palače.

Amalienborg se sastoji od sljedeće 4 palače:

Palača Kristiana VIII, sada muzej (Amalienborgmuseet),
Palača Kristiana IX, sada rezidencija kraljice Margrethe II,
Palača Frederika VIII, prethodno rezidencija kraljice Ingrid, sada rezidencija prinčeve obitelji
Palača Kristiana VII, lokal za svečana primanja i zabave.

U dvorištu palače nalazi se i konjička skulptura Fredrika V., koju je izradio Jacques Saly a podignuta je 1771. godine.

• ŠTO VIDJETI •

Smjena straže – svakodnevno možete doživjeti smjenu počasne straže, koji u 11:27  izlaze iz svoje vojarne u ulici Gothersgade 100, pored dvorca Rosenborg, zatim marširaju ulicama Kopenhagena te završavaju u Amalienborgu, gdje se smjena straže odvija u 12:00 sati. Kada kraljevska obitelj boravi u palači Amalienborg, počasnu stražu će pratiti popratni glazbeni sastav.

Kraljevski muzej koji se nalazi u palači Kristiana VIII.