Nyhavn je mala luka u centru Kopenhagena koju je 1671 g. kralj Christian V dao prokopati kako bi brodovi sa dostavom mogli doći čim bliže centru grada i gradskoj tržnici koja se nalazila u blizini palače Christiansborg. Kanal su prokopali švedski zarobljenici iz drugog danskog rata.

Nekoć zloglasna luka poznata po pivu, mornarima i prostituciji, danas je, sa svojim šarenim pročeljima zgrada, glavni motiv svih razglednica i turistima najveća atrakcija u Kopenhagenu.

Na sunčanoj strani luke niz je kafića i restorana koji su gotovo uvijek puni. Budući da je u Danskoj dozvoljeno piti alkohol na javnom mjestu, turisti ali i domaći, jako vole kupiti piće te sjesti negdje uz luku, družiti se i upijati opuštenu atmosferu.

Ovdje je u dva navrata živio i jedan od najpoznatijih stanovnika Kopenhagena, spisatelj Hans Christian Andersen. Iako u njegovo vrijeme luka Nyhavn nije bila niti približno pitoma i lijepa kao u današnje doba, ovdje je, prema njegovim riječima, crpio inspiraciju za svoje priče.

Maleni trg na začelju luke često okuplja ljude u sklopu nekih događanja kao što je na primjer, Copenhagen Jazz Festival koji se ovdje održava svake godine u ljeto.

Na trgu je postavljen i memorijalni spomenik u obliku sidra, koji je postavljen u spomen 1700 boraca, mornara i časnika danske mornarice koji su izgubili život u II. svjetskom ratu. Svake godine se na Dan oslobođenja, 5. svibnja, održava službena ceremonija i komemoracija palih boraca kod spomenika.

Uzduž luke, s njene obje strane, usidreni su drveni jedrenjaci, od kojih su mnogi od povijesnog značaja.

Luka je također i jedna od početnih točaka za krstarenje kanalima Kopenhagena. Brodići kreču u pravilu svakih 20-ak minuta i samo krstarenje traje sat vremena. Ima više vrsta tura (tematskih, kombiniranih…), no ona klasična koja vas provede blizu glavnih turističkih atrakcija traje 1 sat, košta 85 DKK i  ima vodiča na nekoliko jezika.