Mala Sirena

Sitna figura Male Sirene (Den Lille Havfrue), koja sjedi na stijeni i zamišljeno gleda u brodove koji prolaze, Danski je najpoznatiji spomenik.
Skulptura, koju je naručio Carl Jacobsen, šef pivovare Carlsberg, inspiriran je baletnom inačicom Male Sirene, koja se pak temeljila na pripovijesti Hans Christian Andersen o sireni koja se zaljubljuje u princa.
Kipar, Edvard Eriksen (1876.-1959.), želio je upotrijebiti kao model Ellen Price, prima balerinu koja je igrala ulogu sirene. Međutim, kada je plesačica saznala gdje bi se kip nalazio, odbila je nastaviti s poziranjem te dopustila da se samo njeno lice koristi za skulpturu. Tijelo je modelirano prema onom kiparove supruge.

Konačni brončani izljev postavljen je na kraju lučkog šetališta 1913. godine. Od tada, skulptura je bila žrtvom vandalska i šaljivđija mnogo puta. Godine 1961. imala je kosu obojenu crvenom bojom. Godine 1964  glava joj je bila odsječena; nešto kasnije izgubila je obje ruke i 1998. godine ponovno je izgubila glavu. Sada, pomaknuta malo dalje prema moru, ima malo više mira.

Putovanja koja će vas možda zanimati: