Ribe

Najstariji grad Skandinavije također je i jedan od najbolje očuvanih i sadrži mnoge fine građevine, uključujući srednjovjekovnu katedralu i školu iz 16. stoljeća.

Srednjovjekovni centar ima labirint kamenih uličica obloženih nagnutim, polu-drvenim kućicama s lijepo obojenim i ukrašenim vratima.

Ribe je nekada bio luka. S vremenom je ušća rijeke koja teče kroz nju zatrpano, te je sada je grad prilično daleko od mora.

U 856. misionar Ansgar, lokalno poznat kao apostol Skandinavije, ovdje je sagradio malu drvenu crkvu. U 10. stoljeću Ribe je postao biskupija, a sredinom 12. stoljeća dobio je impresivnu katedralu (Ribe Domkirke) koja i danas još uvijek stoji.

Ribe Domkirke (katedrala)

Katedrala Ribe izgrađena je od meke porozne stijene pod nazivom tufa, koja je bila vađena u kamenolomu kod Kölna. Najistaknutiji ulaz, koji koriste biskupi, nalazi se na južnoj strani crkve. Ovaj ulaz se naziva i ‘Mačji ulaz’ jer ima napravu za kucanje na vrata iz 13. stoljeća u obliku lavlje glave po kojoj je taj ulaz dobio ime. Još jedna značajka ovog ulaza je vijes koji prikazuje Isusa i Mariju – postavljene pod njihovim nogama su slike Valdemara II i njegove supruge Dagmar, koja je umrla pri porodu 1212. godine. Do današnjeg dana u podne te u tri sata katedralska zvona zazvuče napjev narodne pjesma posvećene kraljici.

Najznačajnija obilježja interijera crkve su freske iz 16. stoljeća i moderni mozaici Carl-Henninga Pedersena. Lijevo krilo transepta sadrži mramornu podnu ploču s groba Christoffera I, koji je umro 1259. godine i položen u susjedni sarkofag. Smatra se da je to najstariji kraljevski nadgrobni spomenik u Skandinaviji. Zapanjujući pogled na ravnice i Waddenovo more pruža se s vrha tornja iz 14. stoljeća.

Det Gamle Rådhus

Stara gradska vijećnica, nasuprot jugoistočnom kutu katedrale, sagrađena je 1496. godine. Muzej gradske vijećnice ima malu kolekciju instrumenata za mučenje i mačevima krvnika. Odavde nije daleko do rijeke, gdje Stormflodssøjlen (‘Stup poplava’) prikazuje razine voda za poplava koje su svojevremeno potopile grad.

Vikinški muzeji

Ribe imaju dva vikinška muzeja. Smještena nasuprot željezničke stanice na Odin trgu nalazi se Ribes Vikinger, gdje se rekonstruira tržišna atmosfera grada krajem VIII. Stoljeća. Vikinški centar, 3 km južno od centra grada, je muzej na otvorenom koji nudi prikaz grada Ribe tijekom ere Vikinga.