Palača Christiansborg

Palača Christiansborg palača je i zgrada vlade na otočiću Slotsholmen u centru Kopenhagena. Sjedište je danskog parlamenta (Folketinget), danskog ureda premijera i Vrhovnog suda Danske. Danski monarsi također koriste nekoliko dijelova palače za posebne prilike, uključujući Kraljevske prijemne sobe, Dvorsku kapelu i Kraljevsku ergelu.

Palača je dom triju vrhovnih vlasti: izvršne vlasti, zakonodavne vlasti i sudbene vlasti. To je jedina zgrada na svijetu u kojoj se nalaze sve tri grane vlasti u zemlji.

Sadašnja zgrada, treća s ovim imenom, posljednja je u nizu uzastopnih dvoraca i palača izgrađenih na istom mjestu od podizanja prvog dvorca 1167. godine. Od početka petnaestog stoljeća razne su zgrade služile kao baza središnje uprave; do 1794. kao glavna rezidencija danskih kraljeva, a nakon 1849. kao sjedište parlamenta.

Palača danas svjedoči o tri ere danske arhitekture, kao rezultat dva ozbiljna požara. Prvi požar dogodio se 1794., a drugi 1884. Glavni dio sadašnje palače, završen 1928. godine, u povijesnom je neobaroknom stilu. Kapela datira iz 1826. godine i u neoklasičnom je stilu. Izložba je građena od 1738. do 46. godine, u baroknom stilu.

Palača Christiansborg u vlasništvu je danske vlade, a vodi je Agencija za palače i nekretnine. Nekoliko dijelova palače otvoreno je za javnost.